Особливості функціонування пізнавальної та емоційної сфери осіб, які мешкають на прифронтових територіях - Іщенко Я. П.; Ishchenko Y. P. (My University, 2025)
Іщенко Я. П. Особливості функціонування пізнавальної та емоційної сфери осіб, які мешкають на прифронтових територіях. Рукопис. Кваліфікаційна робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра за спеціальністю 053 – Психологія Національного універсітету кораблебудування імені адмірала Макарова 2025 року. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному аналізу особливостей функціонування емоційної та когнітивної сфер осіб, які мешкають на прифронтових територіях, в умовах тривалого стресу та визначенню ролі соціальної підтримки у збереженні їхньої психологічної адаптації. Об’єктом дослідження є емоційна та когнітивна сфери мешканців прифронтових територій в умовах тривалого стресогенного впливу. Предметом дослідження взаємозв’язок емоційних показників (стрес, тривожність, депресивність) та когнітивного функціонування (увага, пам’ять, когнітивна гнучкість) у мешканців прифронтових територій. У кваліфікаційній роботі визначено ключові поняття, цілі, завдання та чинники, що впливають на емоційне й когнітивне функціонування осіб, які мешкають на прифронтових територіях в умовах тривалого стресу. На основі системного аналізу сучасних наукових джерел деталізовано взаємозв’язки між показниками тривожності, депресивності, сприйнятого стресу та когнітивної ефективності. У ході констатувального та формувального етапів дослідження здійснено комплексне емпіричне вивчення особливостей емоційної та когнітивної сфер у зазначеної категорії населення. Розроблено й апробовано програму психосоціальної підтримки, спрямовану на підвищення психологічної адаптації та зниження негативного впливу хронічного стресу. Наукова новизна дослідження полягає у підтвердженні зв’язку між емоційними та когнітивними показниками осіб, які мешкають на прифронтових територіях в умовах тривалого стресу, а також у розробці й апробації програми психосоціальної підтримки для підвищення рівня психологічної адаптації та зниження негативного впливу хронічного стресу.
Features of Cognitive and Emotional Functioning in Individuals Living in Frontline Areas
Іщенко, Я. П. Особливості функціонування пізнавальної та емоційної сфери осіб, які мешкають на прифронтових територіях = Features of Cognitive and Emotional Functioning in Individuals Living in Frontline Areas : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Я. П. Іщенко ; наук. кер. І. В. Ларченко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 130 с.
Keywords: емоційна сфера; когнітивна сфера; хронічний стрес; психологічна адаптація; соціальна підтримка; тривожність; депресивність; психосоціальна підтримка; 053 ''Психологія''; emotional sphere; cognitive sphere; chronic stress; psychological adaptation; social support; anxiety; depression; psychosocial support