Когнитивно-графический анализ кривых Эрмита-Кунса 5-го порядка - Астионенко, И. А.; Литвиненко, Е. И.; Хомченко, А. Н. (My University, 2016)
Розглядаються криві Кунса 5-го порядку, які забезпечують неперервність функції, а також її першої та другої похідної ( - гладкість). Традиційно для побудови полінома Кунса складають і розв’язують систему лінійних алгебраїчних рівнянь з матрицею . У статті запропоновано нематричний метод конструювання кривих Кунса, який зводиться до інтегрування звичайного диференціального рівняння 2-го порядку. Отримані поліноми Кунса на двох канонічних інтервалах: та . Когнітивно-графічний аналіз виявляє тісні зв’язки поліномів Кунса 5-го порядку з поліномами 2-го порядку Бернуллі та Лежандра, які визначають координати вузлів інтегрування квадратури Гаусса підвищенної точності (модифікована формула трапецій).
Астионенко, И. А. Когнитивно-графический анализ кривых Эрмита-Кунса 5-го порядка. / И. А. Астионенко, Е. И. Литвиненко, А. Н. Хомченко // Системні технології. – 2016. – Вип. 3 (104). – С. 73–78.
Keywords: интерполяционные функции Кунса; конечный элемент; когнитивно-графический анализ