Екологічно орієнтовані підходи до управління будівельними відходами післявоєнної відбудови - Кірток Артем Володимирович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі представлено результати комплексного дослідження проблеми поводження з відходами руйнувань, що утворилися внаслідок бойових дій на території України. Викладено сучасний стан системи управління будівельними відходами та оцінено екологічні ризики традиційної моделі їх захоронення. Встановлено, що значна частина уламків (до 85%) є цінним вторинним ресурсом, придатним для повторного використання у процесах відбудови. Проаналізовано рівень екологічної свідомості населення та готовність стейкхолдерів (бізнесу, влади, громади) до впровадження циркулярних моделей на прикладі м. Миколаїв. Виявлено основні бар'єри, серед яких: нормативна неврегульованість, брак спеціалізованої інфраструктури та дефіцит інформації. Обґрунтовано алгоритм вибору технологій переробки залежно від обсягів руйнувань та доведено економічну доцільність використання мобільних рециклінгових комплексів. Розроблено рекомендації щодо нормативно-правової імплементації, цифровізації моніторингу та впровадження інноваційних технологій виробництва будівельних матеріалів із вторинної сировини.
Ecologically oriented approaches to construction waste management in the context of post-war recovery
Кірток, А. В. Екологічно орієнтовані підходи до управління будівельними відходами післявоєнної відбудови = Ecologically oriented approaches to construction waste management in the context of post-war recovery : магістерська робота ; спец. 101 "Екологія" / А. В. Кірток ; наук. кер. В. М. Недорода. – Миколаїв : НУК, 2025. – 82 с.
Keywords: будівельні відходи; відходи руйнувань; циркулярна економіка; рециклінг; післявоєнна відбудова; мобільні комплекси; вторинна сировина; 101 "Екологія"; construction waste; demolition waste; circular economy; recycling; post-war reconstruction; mobile complexes; secondary raw materials