Інтеграція волонтерських практик у зміст фахових дисциплін педагогічної освіти - Бреславська Г.Б. (Видавнича група "Наукові перспективи", 2026)
У статті розглянуто проблему інтеграції волонтерських практик у зміст фахових дисциплін педагогічної освіти як важливого чинника формування професійної компетентності майбутніх учителів. Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах трансформації освітнього простору, зростання ролі громадянської відповідальності та необхідності підготовки педагогів, здатних до соціально значущої діяльності в умовах сучасних суспільних викликів. Визначено сутність волонтерської діяльності як педагогічного ресурсу, що сприяє розвитку емпатії, соціальної активності, відповідальності та професійної рефлексії студентів, формуванню їхніх ціннісних орієнтацій і готовності до практичної діяльності. Проаналізовано підходи до інтеграції волонтерства в освітній процес закладів вищої освіти, зокрема через використання проєктних технологій, сервісного навчання та практико-орієнтованих методів, що сприяють активному залученню студентів до реальних соціальних практик. Доведено, що поєднання теоретичного навчання з волонтерською діяльністю забезпечує формування ключових і професійних компетентностей, зокрема комунікативної, соціальної та педагогічної, а також розвитку критичного мислення та професійної саморефлексії. Описано можливі моделі впровадження волонтерських практик у зміст дисциплін педагогічного циклу, зокрема інтеграцію в курси методики навчання, педагогіки та виховної роботи. Наведено приклади реалізації волонтерських проєктів у роботі з дітьми різних соціальних категорій. Визначено педагогічні умови ефективної інтеграції, серед яких: міждисциплінарний підхід, підтримка з боку викладачів, рефлексивний супровід діяльності студентів. Зроблено висновок, що інтеграція волонтерських практик у фахові дисципліни є ефективним засобом підготовки конкурентоспроможного педагога, здатного до інноваційної та соціально відповідальної діяльності, адаптації до змін у професійному середовищі, активної громадянської позиції та успішної самореалізації в умовах сучасного освітнього простору.
Integration of volunteer practices into the content of professional disciplines in pedagogical education
Бреславська Г.Б. Інтеграція волонтерських практик у зміст фахових дисциплін педагогічної освіти = Integration of volunteer practices into the content of professional disciplines in pedagogical education / Г.Б. Бреславська // Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина»)». 2026. № 5(63). С. 475-487
Keywords: волонтерська діяльність; педагогічна освіта; професійна підготовка; проєктні технології; сервісне навчання; компетентнісний підхід