Модернізація системи охолодження тепловозного двигуна - Дубровський Олег Олегович (My University, 2024)
Робота присвячена модернізації теплообмінних апаратів системи охолодження двигуна 16 ЧН 26/26 магістрального тепловозу типу ТЕП 70 на базі заребреної трубки з накатним (стрічковим) оребренням. У роботі проведено аналіз системи охолодження тепловозного двигуна типу 16 ЧН 26/26, а також її елементів. Виконано розрахунок робочого циклу й теплового балансу, за яким визначено витрати теплоносіїв системи охолодження. Розглянуто основні шляхи оптимізації теплообмінних апаратів, виконано розрахунок параметрів секції-прототипу за програмою зворотного розрахунку тепловозної радіаторної секції, виконано пошук оптимальних геометричних розмірів круглої трубки з накатним оребренням і параметрів її розміщення в пучку. Пошук оптимальних геометричних розмірів круглої трубки здійснювався як за повним алгоритмом рішення зворотного завдання, так і за спрощеним алгоритмом з використанням безрозмірних комплексів (використовувалися тільки граничні умови). Проаналізовано можливість застосування альтернативної поверхні теплообміну для виготовлення маслоохолоджувача й охолоджувача наддувного повітря. У роботі також виконано економічне обґрунтування впровадження альтернативної поверхні теплообміну, проведено аналіз рівня шуму й вібрації в машинному відділенні дизеля, запропоновано заходи щодо зниження небезпечних і шкідливих факторів, що впливають на персонал з обслуговування дизеля. Дипломна робота виконана українською мовою на 88 аркушах розрахунково-пояснювальної записки. Використано 12 джерел. Графічна частина представлена на 7 кресленнях формату А1.
Дубровський, О. О. Модернізація системи охолодження тепловозного двигуна : магістерська робота ; спец. 142 ''Енергетичне машинобудування'' / О. О. Дубровський ; наук. кер. Б. Г. Тимошевський. – Миколаїв : НУК, 2024. – 88 с.
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; система охолодження; поверхня теплообміну; радіаторна стійка; охолоджувач масла; охолоджувач наддувного повітря; 142 ''Енергетичне машинобудування''; internal combustion engine; cooling system; heat exchange surface; radiator rack; oil cooler; charge air cooler