Органічне виробництво як пріоритетний напрям розвитку вітчизняного агробізнесу - Коценко М. С.; Kotsenko Marina S. (My University, 2025)
Органічне землеробство стає щороку все популярнішим серед виробників сільськогосподарської продукції. Воно є одним із способів забезпечення продовольчої безпеки держави та дотримання принципів сталого розвитку, що є невід’ємною складовою сучасного світового господарства та економіки. Метою проведеного дослідження є визначення сутності органічного виробництва, його значення для сучасного ведення бізнесу та надання рекомендацій вітчизняним агровиробникам щодо переходу від традиційного до органічного землеробства. Для досягнення поставленої мети було використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема метод монографії під час аналізу літературних джерел, статистичні методи для оцінки та аналізу сучасного стану органічного землеробства; при формуванні та написанні висновків – метод узагальнення. Проведене дослідження свідчить про те, що в Україні органічне виробництво розвивається та має усі передумови та перспективи до подальшого розширення виробництва та кількості сертифікованих органічних сільськогосподарських угідь. Зокрема, дані щодо експорту вітчизняної органічної продукції в країни ЄС вказують на затребуваність української сировини на міжнародному ринку. Враховуючи отримані результати, було виокремлено основні конкурентні переваги органічної продукції, серед яких: якість продукції, екологічність упаковки, зменшення витрат на виробництво за рахунок заборони використання отрутохімікатів, відповідність міжнародним стандартам та цілям сталого розвитку. Формування вказаних переваг забезпечить зміцнення конкурентоспроможності вітчизняних виробників на вітчизняному та міжнародному ринках. Наукова новизна отриманих результатів полягає у визначенні основних конкурентних переваг органічної продукції та надані практичних рекомендацій щодо переходу на органічне землеробство сучасних сільськогосподарських виробників. Отримані у ході дослідження результати можуть бути застосовані, як дорожня карта для представників агробізнесу для майбутнього переходу від традиційного сільського господарства та органічного, а уже існуючі – для розвитку та розширення виробництва.
Organic production as a priority direction for the development of domestic agribusiness
Коценко, М. С. Органічне виробництво як пріоритетний напрям розвитку вітчизняного агробізнесу = Organic production as a priority direction for the development of domestic agribusiness / М. С. Коценко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 1 (499). – С. 164–168.
Keywords: органічне виробництво; бізнес; агробізнес; конкурентні переваги; конкуренція; organic production; business; agribusiness; competitive advantages; competition