Дослідження сигналів реальних інформаційних систем з використанням приймачів RTL-SDR - Іхсанов Шаміль Мухаметович; Рябенький Володимир Михайлович; Дьяконов Олексій Сергійович (ФОП Швец В.М., 2019)
Посібник присвячений використанню в навчальному процесі приймачів RTL-SDR, які дозволяють використовувати замість цифрових моделей реальні сигнали різних інформаційних систем. В першому розділі досліджуються сигнали FM-радіостанцій, аналізуються алгоритми їх обробки. Наведена цифрова модель сигналів FM-радіостанцій і показана її відповідність реальним сигналами. Другий розділ присвячений дослідженню бортових сигналів повітряних суден в технології ADS-B. Детально розглянуті методи передачі бортових даних, алгоритми їх виділення із зазначенням напрямів можливого вдосконалення, наведені статистичні дані по прийому бортових сигналів. В третьому розділі розглянута система автоматичної ідентифікації морських суден (AIS). Наведено теоретичні та експериментальні дані по сигналам GMSK, що використовуються в системі для передачі інформації. Наведено результати виявлення сигналів AIS в акваторії Бузького лиману. Оцінені характеристики алгоритму виділення бортових сигналів корпорації MathWorks, експериментально показано, що його вдосконалення призводить до збільшення частоти виявлення сигналів AIS більш ніж в 3 рази. В четвертому розділі розглянуто алгоритм і програмна реалізація демодулятора QPSK-сигналів. Розглянуті характеристики алгоритму при обробці моделюємої і реальної супутникової інформації. Наведені індивідуальні завдання з лабораторних та курсових робіт, а також теми курсових проектів. Програмна реалізація алгоритмів прив'язана до MATLAB версії R2015a і вище. Посібник рекомендується для студентів ЗВО напряму «Електроніка та телекомунікації».
Іхсанов, Ш. М. Дослідження сигналів реальних інформаційних систем з використанням приймачів RTL-SDR : навч. посібник / Ш. М. Іхсанов, В. М. Рябенький, О. С. Дьяконов. – Миколаїв : НУК, 2019. – 182 с.
Keywords: FM-сигнали; ADS-B; AIS; супутниковий сигнал