Прямі лінії та лінійчаті поверхні в науці, природі та архітектурних спорудах - Бідніченко О. Г.; Bidnichenko Helen (My University, 2023)
Дана робота присвячена питанню геометричного і практичного дослідження прямих ліній та лінійчатих поверхонь пірамідальної та призматичної форми. У статті наведено теоретичне означення прямої лінії с точки зору різних математичних дисциплін та площини, як окремого випадку лінійчатої поверхні. Проведено їх математичний та геометричний опис, представлено наочні зображення. Доведено існування прямих ліній у природному середовищі наведеними найбільш характерними прикладами. Наведено визначення площини, досліджено склад деяких геометричних поверхонь, що утворені із відсіків площин. Виконано підбір природних творінь й архітектурних споруд, які мають у своєму складі досліджувані поверхні. Показано, що частіше за все кристали природних мінералів представлено кубічною, пентагон-додекаедричною або октаедричною геометричними формами. Проаналізовано формоутворення прямолінійних елементів сніжинок, колон і призм із базальту та приведено інші приклади досліджуваних геометричних образів у природному середовищі. . Показано, що частіше за все кристали природних мінералів представлено кубічною, пентагон-додекаедричною або октаедричною геометричними формами. Наведено зображення досліджуваних архітектурних споруд, які мають елементи пірамідальної та призматичної форми. Особливу увагу приділено аналізу найбільш цікавих проектів всесвітньо відомого архітектора модерніста Ле Корбюзьє.
Straight lines and ruled surfaces in science, nature and architecture /
Бідніченко, О. Г. Прямі лінії та лінійчаті поверхні в науці, природі та архітектурних спорудах = Straight lines and ruled surfaces in science, nature and architecture / О. Г. Бідніченко // Прикладна геометрія та інженерна графіка. – 2023. – Вип. 104. – С. 3–15.
Keywords: пряма лінія; площина; лінійчаті поверхні; піраміда; призма; природне середовище; архітектурні споруди; straight line; plane; ruled surfaces; pyramid; prism; natural environment; architectural structures