Робітничий клас УРСР в повоєнне двадцятиріччя (1946–1965 рр.): історіографія проблеми - Нефьодов Д.В. (СПД Румянцева Г. В., 2018)
У дисертації вперше в історичній науці комплексно проаналізовано стан і тенденції більше ніж 70-річного процесу дослідження історії українського робітництва повоєнного двадцятиріччя (1946–1965 рр.), здійснено аналіз праць радянських, діаспорних, сучасних українських та зарубіжних істориків, їхнього теоретико-методологічного інструментарію, термінологічного апарату, концептуальних засад і на цій основі з’ясовані стан, повнота і достовірність вивчення історії робітництва УРСР повоєнного двадцятиріччя (1946–1965 рр.); розглянуто новітні наукові праці істориків з проблеми і під цим кутом зору здійснено об’єктивну переоцінку радянської історіографії; проаналізовано зміст конкретно-історичних праць західної історіографії, які ще не стали об’єктом історіографічного дослідження; до історіографічного аналізу, крім історичних, частково залучено історичний контекст праць представників політології, соціології, культурології та філософії, що значно розширило пізнавальні можливості дослідження проблеми; встановлено перелік недостатньо вивчених та сфальсифікованих аспектів проблеми, що потребують наукового розроблення, і, в такий спосіб, окреслені перспективні напрями подальших конкретно-історичних досліджень історії робітництва УРСР повоєнного двадцятиріччя (1946–1965 рр.).
The Ukrainian SSR working class during postwar twenty years (1946–1965): historiography of the problem
Нефьодов Д.В. Робітничий клас УРСР в повоєнне двадцятиріччя (1946–1965 рр.): історіографія проблеми : автореф. дис. … доктора істор. наук : спец. 07.00.06 "Історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни " / Д.В. Нефьодов ; наук. конс. М. М. Шитюк ; Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського; Запорізький національний університет, Миколаїв – Запоріжжя, 2018. – 44 с.
Keywords: робітництво; УРСР; промисловість; повоєнна відбудова; історіографія