Розробка електропривода різального верстата для автоматизованої конвеєрної лінії - Войтасик Андрій Миколайович; Voitasyk Andrii M. (My University, 2025)
Мета. Розробка та проектування електропривода різального верстата, що дозволяє реалізувати відокремлення тришарового гофрованого картону на окремі листи з автоматизованим процесом транспортування матеріалу конвеєрною лінією відповідно до виробничих потреб. Методика. В рамках дослідження використано метод комплексного моделювання для побудови 3D моделей конструкції електроприводного механізму руху леза різального верстата та всього виконавчого обладнання, яке запропоновано застосувати у його складі; метод емпіричного опису технологічних процесів для обґрунтування та пояснення особливостей організації передачі обертових моментів; метод проведення експерименту для засвідчення функціональних можливостей виробу. Результати. На базі використання необхідного обладнання у складі: електродвигуна, редукторного механізму, електромагніта, магнітних пускачів, трансформатора, світлосигнальної арматури, електричних апаратів захисту і керування та запропонованої 3D моделі конструкції, розроблено електропривод різального верстата відповідно до запропонованої кінематичної схеми. Функціонування електроприводного механізму руху різального прямолінійного леза верстата забезпечується застосуванням асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором, який в порівнянні з безколекторними двигунами постійного струму має переваги в простоті, надійності, економічності і тривалості експлуатації. Наукова новизна. Отримала подальший розвиток методологія підвищення ефективності проведення автоматизованої нарізки листових заготовок на виробничій конвеєрній лінії шляхом впровадження розробленого різального верстата з електроприводним механізмом руху леза, що сприяє покращенню якості виконуваних робіт. Теоретично обґрунтовано та розроблено електропривод різального верстата для автоматизованої конвеєрної лінії, який під час нарізання листових вантажів приводить в рух обертові частини конструкції виробу з підтримкою швидкості руху стрічки конвеєра 1,3 м/с. Керування електроприводом виробу реалізовано на базі: електродвигуна, редукторного механізму, електромагніта, магнітних пускачів, трансформатора, світлосигнальної арматури, електричних апаратів захисту і керування. Практична значимість. Розроблений електропривод різального верстата призначений для відокремлення тришарового гофрованого картону на окремі листи з автоматизованим процесом транспортування матеріалу конвеєрною лінією відповідно до виробничих потреб. Відмінною особливістю розробки є реалізація електроприводного механізму руху леза згідно до запропонованої кінематичної схеми. Основна перевага від застосування виробу полягає в тому, що в момент різу, тиск на матеріал який розрізається прикладається не по всій довжині різу і при цьому не знижується прикладене зусилля різання. Застосування електроприводного різального верстата для автоматизованої конвеєрної лінії передбачає виконання циклічних операцій як в дистанційному так і в автоматичному режимі забезпечуючи зусилля різу у 224 Н. Кут нахилу леза при цьому становить 2° та гарантує відокремлення заготовок тришарового гофрованого картону розміром 2000×1300 мм, завтовшки 4 мм. Прийняті технічні рішення здатні в повній мірі забезпечити автоматизовану роботу виробничої конвеєрної лінії.
Development of an electric drive for a cutting machine for an automated conveyor line
Войтасик, А. М. Розробка електропривода різального верстата для автоматизованої конвеєрної лінії = Development of an electric drive for a cutting machine for an automated conveyor line / А. М. Войтасик // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 1 (499). – С. 83–91.
Keywords: автоматизація; конвеєр; різальний верстат.; automation; conveyor; cutting machine