Покращення ефективності роботи дизельного двигуна, потужністю 60 кВт, за рахунок вдосконалення системи подачі палива. Прототип 4Ч 9,8/12,8 - Петренко Володимир Максимович (My University, 2026)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання, запропоновано рішення щодо підвищення ефективності роботи дизельного двигуна потужністю 60 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 4Ч 9,8/12,8 (Д-3900), за рахунок вдосконалення системи подачі палива. Описано об’єкт встановлення двигуна, яким є автонавантажувач, а також розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів, що діють у кривошипно-шатунному механізмі двигуна, та складових зовнішнього теплового балансу. Описано штатну систему подачі палива та розглянуто її переваги й недоліки. Виявлено обмежену ефективність механічної системи подачі палива для точного регулювання циклової порції. Запропоновано модернізовану систему подачі палива на базі акумуляторної системи Common Rail із можливістю регулювання тиску у паливній рампі як засобу контролю циклової порції. Визначено діапазони зміни та похибки вимірюваних параметрів запропонованої системи. Розраховано геометричні та витратні параметри акумуляторної системи подачі палива Описано проблеми щодо шкідливого впливу проектованого двигуна на навколишнє середовище під час роботи. Визначено кількісні показники викиду токсичних компонентів двигуна. Проаналізовано основні небезпеки, що можуть виникати під час ремонту та експлуатації, та запропоновано заходи щодо їх запобігання. Розраховано рівні шуму та вібрації двигуна.
Петренко, В. М. Покращення ефективності роботи дизельного двигуна, потужністю 60 кВт, за рахунок вдосконалення системи подачі палива. Прототип 4 Ч 9,8/12,8 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / В. М. Петренко ; наук. кер. І. А. Швець. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2026. – 93 с.
Keywords: дизель; робочий цикл; система подачі палива; Common Rail; циклова порція; тиск у рампі; вібрація; шум; 142 "Енергетичне машинобудування"; diesel; working cycle; fuel supply system; Common Rail; cycle fuel quantity; rail pressure; vibration; noise