Формування механізму та системи забезпечення конкурентоспроможності торговельного підприємства - Єрмолаєва Т. І.; Yermolaeva T. I. (My University, 2025)
Єрмолаєва Т. І. Формування механізму та системи забезпечення конкурентоспроможності торговельного підприємства. – Херсонський навчально-науковий інститут Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025. – Рукопис. У роботі комплексно досліджено теоретичні, методичні та прикладні засади формування, оцінювання й стратегічного управління конкурентоспроможністю торговельного підприємства в сучасних умовах економічної турбулентності та посилення ринкової конкуренції. Перший розділ присвячено теоретико-методичному обґрунтуванню сутності конкурентоспроможності торговельного підприємства, її місцю в системі економічних категорій та трансформації під впливомцифровізації,глобалізації та зміни бізнес-моделей. У межах аналізу розкрито взаємодію конкурентоспроможності на макро- й мікрорівнях, а також визначено методичні засади формування механізму її забезпечення. Другий розділ орієнтований на економічну діагностику конкурентоспроможності торговельного підприємства. Представлено систематизацію та розрахунок ключових показників оцінки, проаналізовано інформаційно-методичні моделі діагностики, проведено оцінювання параметрів механізму забезпечення конкурентоспроможності. Особливий акцент зроблено на інтегральних підходах та застосуванні сучасних аналітичних інструментів. У третьому розділі обґрунтовано систему забезпечення та стратегічного управління конкурентоспроможністю торговельного підприємства. Розкрито економічні інструменти підтримання й підсилення конкурентних позицій, запропоновано методи прогнозування конкурентоспроможності, визначено етапи стратегічного управління, що охоплюють діагностику, проєктування, реалізацію та контроль стратегічних заходів.
Formation of a mechanism and systemfor ensuringthecompetitiveness of a commercial enterprise
Єрмолаєва, Т. І. Формування механізму та системи забезпечення конкурентоспроможності торговельного підприємства = Formation of a mechanism and systemfor ensuring the competitiveness of a commercial enterprise : магістерська робота ; спец. 076 "Підприємництво та торгівля" / Т. І. Єрмолаєва ; наук. кер. А. В. Руснак. – Херсон : ХННІ НУК, 2025. – 149 с.
Keywords: конкурентоспроможність; конкуренція; система забезпечення; механізм; торговельне підприємство; 076 "Підприємництво та торгівля"; competitiveness; competition; system of ensuring; mechanism; tradingenterprise