Особливості фізичної підготовки бігунів на середні дистанції у юніорів - Шаповал, С. О.; Shapoval, S. O. (My University, 2022)
Шаповал С. О. Особливості фізичної підготовки бігунів на середні дистанції у юніорів. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня «магістр» за спеціальністю 017 – «Фізична культура і спорт». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2022. Зміст анотації Кваліфікаційна робота викладена на 55 сторінках та складається з листу умовних скорочень, вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків та містить у собі 17 таблиць та 2 рисунки. Мета дослідження: науково-теоретичне обґрунтування методики фізичної підготовки бігунів-юніорів, що спеціалізуються в бігу на середні дистанції в змагальному періоді та експериментально перевірити її ефективність. Об’єктом дослідження: виступає тренувальний процес бігунів на середні дистанції вікової категорії – юніорів при підготовці до змагань. Предметом дослідження: методика фізичної підготовки легкоатлетів- юніорів на середні дистанції. Наукова новизна полягає в наступному: - науково обґрунтовано та експериментально підтверджено ефективність експериментальної методики фізичної підготовки бігунів на середні дистанції за участі спортсменів спортивних шкіл м. Миколаєва. – набули подальшого розвитку положення про удосконалення тренувального процесу бігунів-юніорів на середні дистанції в період підготовки до змагань. Практична значущість дослідження полягає в тому, що розроблена методика дозволяє підвищити ефективність підготовки легкоатлетів-юніорів на середні дистанції. Результати проведених досліджень можуть бути корисними в навчально-тренувальному процесі підготовки легкоатлетів, що спеціалізуються в бігу на середні дистанції серед спортивних шкіл з легкої атлетики м. Миколаєва. Матеріали та результати проведеного дослідження можуть бути корисними для тренерів спортивних шкіл при підготовці спортсменів. У кваліфікаційній роботі розглянуто особливості тренувального процесу легкоатлетів-юніорів, що спеціалізуються в бігу на середні дистанції під час підготовки до спортивних змагань, а також запропоновано методику фізичної підготовки. У вступі обґрунтовано актуальність роботи, визначено мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичну значущість отриманих в ході дослідження результатів, визначено особистий внесок автора відповідно наведено дані щодо апробації роботи та висвітлено кількість публікацій. У першому розділі «Теоретичний аналіз проблем фізичної підготовки бігунів-юніорів на середні дистанції» подано всебічний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури стосовно питань загальної та спеціальної фізичної підготовки бігунів на середні дистанції, а також особливості розвитку провідних фізичних якостей. Було визначено взаємозв’язок між загальною та спеціальною фізичною підготовкою при підготовці бігунів на середні дистанції впродовж змагального періоду. У другому розділі «Методи та організація дослідження навчально- тренувального процесу бігунів на середні дистанції» подано комплекс методів, що використовувалися під час проведення дослідження, їх зміст, умови використання, обґрунтовано їх вибір відносно об’єкта, предмета, мети та завдань. Наведено організацію дослідження та контингент. У третьому розділі «Обґрунтування та перевірка ефективності експериментальної методики підготовки бігунів, що бігають середні дистанції». Присвячений аналізу та узагальненню отриманих даних після впровадження в навчально-тренувальний процес для бігунів-юніорів, що спеціалізуються в бігу на середні дистанції методики фізичної підготовки. У висновках проводиться узагальнення отриманих результатів всієї магістерської роботи.
Шаповал, С. О. Особливості фізичної підготовки бігунів на середні дистанції у юніорів = Peculiarities of physical training of middle-distance runners among juniors : магістерська робота ; спец. 017 ''Фізична культура і спорт'' / С. О. Шаповал ; наук. кер. В. М. Деркач. – Миколаїв : НУК, 2022. – 75 с.
Keywords: фізична підготовка; легкоатлет; середні дистанції; юніори; легка атлетика; біг; змагання; фізичні якості; 017 ''Фізична культура і спорт''; physical training; track and field athlete; middle distances; juniors; track and field; running; competition; physical qualities