Щодо питання нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні - Філиппова, С. В.; Волосюк, М. В.; Filyppova, Svitlana V.; Volosiuk, Maryna V. (My University, 2019)
У статті розглядаються основні питання переходу до другого етапу децентралізації в Україні. Робиться наголос на тому, що державна регіональна політика України не може зводитися лише до реформи адміністративно-територіального устрою, але без проведення реформування територіальної організації влади і системного розуміння місця громад у регіональному розвитку неможливо досягти економічного зростання і розвитку держави загалом у сучасних умовах. У статті досліджено еволюційний шлях добровільного об’єднання територіальних громад і пропонується при переході до другого етапу децентралізації – формування системи адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня – зважити на об’єднання територіальних громад за принципом спроможності (за необхідності через їх укрупнення або переформатування) задля досягнення конкурентоздатності громад та економічного зростання країни.
Філиппова, С. В. Щодо питання нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні = On the new stage of reforming the local self-government and territorial organization of government in Ukraine / C. В. Філиппова, М. В. Волосюк // Економічний журн. ОНПУ. – Одеса, 2019. – № 2 (8). – C. 50–58.
Keywords: децентралізація; місцеве самоврядування; спроможна територіальна громада; спроможна одиниця субрегіонального рівня; decentralization; local self-government; capable territorial community; capable subregional unit