Ідентифікація суден на супутникових знімках із використанням технології АІС - Вишневський Віктор Володимирович; Vyshnevskyi Viktor (НУК, 2024)
У дипломній роботі проведено аналіз джерел супутникових даних. Представлено підхід до моніторингу портового трафіку, який інтегрує супутникові знімки, дані автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) та сучасні алгоритми машинного навчання. Розглянуто процес навчання нейронної мережі YOLOv8 для ідентифікації суден на супутникових зображеннях та можливість створення навчального датасету на базі даних АІС. Запропоновано два програмних рішення для моніторингу портового трафіку, що мають потенціал для спостереження за судноплавством.
Identification of vessels on satellite images using AIS technology
Вишневський, В. В. Ідентифікація суден на супутникових знімках із використанням технології АІС = Identification of vessels on satellite images using AIS technology : магістерська робота ; спец. 171 “Електроніка“ / В. В. Вишневський ; наук. кер. О. С. Дьяконов. – Миколаїв : НУК, 2024. – 115 с.
Keywords: ідентифікація суден; супутникові знімки; нейронні мережі; моніторинг портового трафіку; 171 “Електроніка“; Vessel identification; Satellite imagery; Neural networks; Port traffic monitoring