Особливості зміни показників складу тіла спортсменів змішаних єдиноборств на етапі спеціалізовано-базової підготовки - Савенко Андрій; Штефюк Іван; Savenko Andrii; Shtefiuk Ivan (My University, 2023)
Мета статті – дослідити особливості впливу використання різних режимів силового навантаження на показники складу тіла спортсменів у період спеціалізовано-базової підготовки в ММА. Методи. У дослідженні брали участь 75 спортсменів. Їх розділено на три однотипні за кількістю учасників групи. Представники обстежених групи використовували різні за обсягом, інтенсивністю енергозабезпечення навантаження. Використовуючи метод біоімпедансометрії, оцінювали зміну показників складу тіла спортсменів (жирову, безжирову, суху клітинну та активну масу тіла). Результати. Виявлено, що в спортсменів 1-ї групи, які використовували в процесі силової підготовки класичний для єдиноборств режим навантажень (Rа=0,53), виявлено найбільше серед обстеженого контингенту зниження рівня жирової маси (на 2,5 %). При цьому показники безжирової й активної маси тіла в спортсменів 1-ї групи практично не змінились. У спортсменів 3-ї групи в процесі застосування незвичайного за інтенсивністю та енергозабезпеченням для ММА режиму силового навантаження (Rа=0,72) на тлі зниження рівня жирової маси на 2,2 % спостерігаємо підвищення інших досліджуваних показників. Так, у спортсменів 3-ї групи показник безжирової маси тіла підвищується на 4,2 % у порівнянні з вихідними даними. Відповідну позитивну тенденцію до зростання на 1,9 % виявлено під час контролю за динамікою показника активної маси тіла. У спортсменів 2-ї групи, які в процесі дослідження застосовували режим силового навантаження (Rа=0,65), притаманний переважно для занять бодібілдингом, виявлено лише підвищення рівня безжирової маси тіла на 3,4 %. Інші контрольовані показники демонструють лише тенденцію до змін. Висновки. Використання на етапі спеціалізовано-базової підготовки в ММА режиму навантажень високої інтенсивності (Rа=0,72) в умовах креатинфосфокіназного механізму енергозабезпечення сприяє найбільш вираженим змінам показників складу тіла спортсменів.
Features of changes in the body composition indicators of mixed martial arts at the stage of specialized basic training
Савенко А. Особливості зміни показників складу тіла спортсменів змішаних єдиноборств на етапі спеціалізовано-базової підготовки = Features of changes in the body composition indicators of mixed martial arts at the stage of specialized basic training / А. Савенко, І. Штефюк // Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві. – 2023. – № 1 (61). – С. 81–88.
Keywords: режими навантажень; біоімпедансометрія; безжирова маса тіла; жирова маса; силова підготовка; training regimen; bioimpedancemetry; fat-free body mass; fat mass; resistance training