Дослідження впливу температури наддувного повітря на паливну економічність і потужність тепловозного двигуна - Ліскович Юрій Олександрович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено дослідження впливу температури наддувного повітря на експлуатаційні показники тепловозного дизельного двигуна Caterpillar 3516. Шляхом термодинамічного моделювання в програмному середовищі Blitz-PRO проаналізовано зміну параметрів робочого циклу при зниженні температури наддувного повітря з 135 °C до 44 °C (шляхом підвищення ефективності охолоджувача наддувного повітря). Встановлено, що зниження температури призводить до суттєвого покращення паливної економічності: питома витрата палива зменшується на 3,5 % (з 0,2131 до 0,2056 кг/(кВт·год)). Для підтримки номінальної потужності потрібна менша ступінь стиску повітря в компресорі (зниження з 3,07 до 2,77). Одночасно значно знижується теплове навантаження на системи двигуна та викиди оксидів азоту (NOx) – на 15...20 %. Економічні розрахунки підтверджують високу доцільність модернізації: додаткові капітальні витрати окупаються менш ніж за 10 місяців за рахунок економії палива. Робота містить розділи щодо практичного застосування двигуна, економічної оцінки та питань охорони праці та захисту навколишнього середовища.
Ліскович, Ю. О. Дослідження впливу температури наддувного повітря на паливну економічність і потужність тепловозного двигуна : магістерська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / Ю. О. Ліскович ; наук. кер. О. А. Гогоренко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 76 с.
Keywords: тепловозний двигун; температура наддувного повітря; паливна економічність; термодинамічне моделювання; охолоджувач наддувного повітря; 142 "Енергетичне машинобудування"; locomotive engine; charge air temperature; fuel efficiency; thermodynamic modeling; intercooler