Реіндустріалізація України як передумова економічного зростання - Волосюк, М. В.; Volosiuk, M. V. (My University, 2020)
Метою статті є дослідження особливостей і викликів світової економіки й обґрунтування реіндустріалізації як передумови економічного зростання України. У статті проведено ретроспективний аналіз формування та реалізації державної промислової політики України, що відрізняється непослідовністю, а на останньому етапі – неефективністю заходів. Водночас, досліджуючи основні напрями сучасної політики неоіндустріального розвитку країн ЄС, зазначаємо провідну роль держав у взаємодії з бізнесом, наукою, активними громадами під час формування та реалізації Індустрії 4.0, що в майбутньому передбачає створення абсолютно нових бізнес-моделей, товарів і послуг на базі найсучасніших інноваційних та інформаційних технологій, які підвищать якість життя. Проведений аналіз теперішнього стану промислової та інноваційної діяльності в Україні дав змогу визначити основні бар’єри на шляху інноваційного розвитку вітчизняної промисловості, серед яких: відсутність державної підтримки та стимулювання промислових підприємств; мала частка вітчизняних та іноземних інвестицій у виробництво інноваційної промислової продукції; недосконалість механізму забезпечення якісних змін у системі освіти. У статті надано власне визначення терміну "реіндустріалізація" з урахуванням активної участі держави в цьому процесі та системності заходів, методів та інструментів нової державної промислової політики. В умовах сучасних світових викликів, коли перед Україною стоїть складне завдання подолати величезну відстань, що відділяє її від європейських країн у промисловому розвитку, у науковців та промисловців є усвідомлення та бачення процесу реіндустріалізації країни та перетворення вітчизняної промисловості на конкурентоспроможний комплекс на світових індустріальних ринках. На основі узагальнення думок вчених-економістів у статті визначено основні напрями реіндустріалізації України в умовах переходу до неоіндустріального суспільства.
Волосюк, М. В. Реіндустріалізація України як передумова економічного зростання = The reindustrialization of Ukraine as a prerequisite for economic growth / М. В. Волосюк // Бізнес Інформ. – 2020. – № 4 (507). – C. 63–70.
Keywords: неоіндустріалізація; реіндустріалізація; нова державна промислова політика; інноваційно-технологічний розвиток; neoindustrialization; reindustrialization; the State’s new industrial policy; innovation and technological development