Бабич, М. М.Babych, М. М.Бабич, Н. Н.2023-03-172023-03-1720182221-1055 (Print)2413-2322 (Online)https://eir.nuos.edu.ua/handle/123456789/6616Бабич, М. М. Індикатори продовольчої безпеки в Україні: тенденції розвитку = Food security indicators in Ukraine: development trends / М. М. Бабич // Економіка АПК. – 2018. – № 5. – С. 41–50.Мета статті – оцінити сучасний рівень забезпечення продовольчої безпеки України та визначити встановлені тенденції у зміні основних індикаторів. Методика дослідження. Використано такі методи: діалектичний, абстрактно-логічний, системного аналізу, індексний, порівняння, графічний, ранжування. Результати дослідження. Здійснено оцінку сучасного рівня забезпечення продовольчої безпеки України та визначено тенденції у зміні основних індикаторів: стан продовольчої безпеки у 2016 р. в України за більшістю показників не задовольняв порогові значення та норми. За продукцією тваринницького походження зменшилася середньодобова калорійність раціону населення країни; погіршився рівень доступності продуктів харчування; рівень достатності запасів зерна в державних ресурсах нижчий порівняно з гранично визначеною межею; встановлено високий рівень продовольчої залежності за м’ясом, молоком і рибними продуктами, плодами, ягодами та виноградом; перевищує пороговий рівень відсоток імпортозалежності України по олії, плодах, ягодах та винограду; значення окремих індикаторів, розрахованих за даними 2016 р. порівняно з 1995 р. позитивно характеризують динаміку продовольчої безпеки України. Встановлено збільшення в раціоні харчування м'ясних і рибних продуктів; за більшістю видів продукції покращився рівень достатності їх споживання. Потреби населення у продовольстві забезпечувалися за рахунок сільськогосподарської продукції вітчизняного виробництва, високою є самозабезпеченість населення за основними видами продовольства. Елементи наукової новизни. Сучасний стан продовольчої безпеки в Україні за індикаторами (добова енергетична цінність раціону людини, достатність споживання окремого продукту і запасів зерна у державних ресурсах, економічна доступність продуктів харчування, диференціація вартості харчування за соціальними групами, ємність внутрішнього ринку окремих продуктів, продовольча незалежність за окремим продуктом) досліджено не як окремі блоки, а у їх взаємозв’язку з урахуванням впливу різних факторів на різних рівнях (макро- та мікрорівнях, домогосподарства). Практична значущість. Результати дослідження спрямовані на запровадження стійкої продовольчої системи України в умовах євроінтеграції. Отримані результати визначають індикатори стану та динаміки продовольчої безпеки України, що дають змогу формувати політику продовольчої безпеки України на різних рівнях (макро- та мікрорівнях, домогосподарства). Табл.: 4. Рис.: 3. Бібліогр.: 15.ukпродовольча безпекаіндикаторираціонзернові продовольчі ресурсиекономічна доступність продуктівємність внутрішнього ринкупродовольча незалежністьдиференціація вартості харчуванняfood securityindicatorsdietgrain food resourceseconomic availability of productsmarket capacityfood independencethe differentiation value of foodпродовольственная безопасностьиндикаторырационзерновые продовольственные ресурсыэкономическая доступность продуктовемкость внутреннего рынкапродовольственная независимостьдифференциация стоимости питанияІндикатори продовольчої безпеки в Україні: тенденції розвиткуArticle