Індикатори продовольчої безпеки в Україні: тенденції розвитку - Бабич, М. М.; Babych, М. М.; Бабич, Н. Н. (My University, 2018)
Мета статті – оцінити сучасний рівень забезпечення продовольчої безпеки України та визначити встановлені тенденції у зміні основних індикаторів. Методика дослідження. Використано такі методи: діалектичний, абстрактно-логічний, системного аналізу, індексний, порівняння, графічний, ранжування. Результати дослідження. Здійснено оцінку сучасного рівня забезпечення продовольчої безпеки України та визначено тенденції у зміні основних індикаторів: стан продовольчої безпеки у 2016 р. в України за більшістю показників не задовольняв порогові значення та норми. За продукцією тваринницького походження зменшилася середньодобова калорійність раціону населення країни; погіршився рівень доступності продуктів харчування; рівень достатності запасів зерна в державних ресурсах нижчий порівняно з гранично визначеною межею; встановлено високий рівень продовольчої залежності за м’ясом, молоком і рибними продуктами, плодами, ягодами та виноградом; перевищує пороговий рівень відсоток імпортозалежності України по олії, плодах, ягодах та винограду; значення окремих індикаторів, розрахованих за даними 2016 р. порівняно з 1995 р. позитивно характеризують динаміку продовольчої безпеки України. Встановлено збільшення в раціоні харчування м'ясних і рибних продуктів; за більшістю видів продукції покращився рівень достатності їх споживання. Потреби населення у продовольстві забезпечувалися за рахунок сільськогосподарської продукції вітчизняного виробництва, високою є самозабезпеченість населення за основними видами продовольства. Елементи наукової новизни. Сучасний стан продовольчої безпеки в Україні за індикаторами (добова енергетична цінність раціону людини, достатність споживання окремого продукту і запасів зерна у державних ресурсах, економічна доступність продуктів харчування, диференціація вартості харчування за соціальними групами, ємність внутрішнього ринку окремих продуктів, продовольча незалежність за окремим продуктом) досліджено не як окремі блоки, а у їх взаємозв’язку з урахуванням впливу різних факторів на різних рівнях (макро- та мікрорівнях, домогосподарства). Практична значущість. Результати дослідження спрямовані на запровадження стійкої продовольчої системи України в умовах євроінтеграції. Отримані результати визначають індикатори стану та динаміки продовольчої безпеки України, що дають змогу формувати політику продовольчої безпеки України на різних рівнях (макро- та мікрорівнях, домогосподарства). Табл.: 4. Рис.: 3. Бібліогр.: 15.
Бабич, М. М. Індикатори продовольчої безпеки в Україні: тенденції розвитку = Food security indicators in Ukraine: development trends / М. М. Бабич // Економіка АПК. – 2018. – № 5. – С. 41–50.
Keywords: продовольча безпека; індикатори; раціон; зернові продовольчі ресурси; економічна доступність продуктів; ємність внутрішнього ринку; продовольча незалежність; диференціація вартості харчування; food security; indicators; diet; grain food resources; economic availability of products; market capacity; food independence; the differentiation value of food; продовольственная безопасность; индикаторы; рацион; зерновые продовольственные ресурсы; экономическая доступность продуктов; емкость внутреннего рынка; продовольственная независимость; дифференциация стоимости питания