Вдосконалення конструкції нижньої головки шатуна 4-тактного газового двигуна потужністю 165 кВт та аналіз змінення його техніко-економічних показників. Прототип 6ГЧН 15/15 - Стасіневич Віталій Олександрович (My University, 2024)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання, спроектовано газовий двигун з наддувом потужністю 165 кВт на базі прототипу 6ГЧН 15/15 та розроблено конструкцію шатуна. Здійснено загальний опис об’єкта, на якому встановлено двигун, та детальний опис його силової установки – двигуна-прототипу 6ЧН 15/15. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі отриманих результатів якого побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини складових зовнішнього теплового балансу двигуна, а також сили та моменти, що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна. Проаналізовано існуючі типи шатунно-поршневого механізму. Для забезпечення високих ресурсних показників запроектованого двигуна та надійності його роботи змінено тип шатуна. Підібрано оптимальне конструктивне виконання шатуна та виконано розрахунок на міцність шатунного болта. В проекті розглянуто основні проблеми щодо захисту навколишнього середовища та охорони праці підчас експлуатації двигуна. Проаналізовано можливі небезпеки при експлуатації та під час обслуговування дизельного двигуна, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. В графічній частині виконано креслення: поперечний розріз двигуна, поздовжній розріз двигуна, складальне креслення шатуна, робоче креслення стержня шатуна.
Стасіневич, В. О. Вдосконалення конструкції нижньої головки шатуна 4-тактного газового двигуна потужністю 165 кВт та аналіз змінення його техніко-економічних показників. Прототип 6ГЧН 15/15 : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / В. О. Стасіневич ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 99 с.
Keywords: газовий двигун; робочий цикл; паливна система; форсунка; токсичні викиди; вібрація; шум; індикатора діаграма; робочий цикл двигуна; 131 ''Прикладна механіка''; gas engine; duty cycle; fuel system; injector; toxic emissions; vibration; noise; indicator diagram; duty cycle of the engine