Теоретико-методична система засвоєння лексики періоду 2022-2024 рр. (на заняттях із дисципліни "Етнолінгвістика та Лінгвокультурологія") - Гаврилюк Олена Олександрівна; Havryliuk Olena Oleksandrivna (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Дипломна робота присвячена теоретичному обґрунтуванню та практичній розробці методичної системи засвоєння інноваційної лексики періоду 2022–2024 рр. на заняттях із дисципліни «Етнолінгвістика та лінгвокультурологія». У дослідженні проаналізовано лінгвістичні основи неології воєнного часу, здійснено класифікацію неологізмів. Розглянуто психолого-педагогічні особливості сприйняття студентами емоційно навантаженої лексики та визначено роль етнокультурної рефлексії у формуванні професійної ідентичності філолога. В основу методичної системи покладено когнітивно-комунікативний підхід. За результатами проведеного констатувального експерименту розроблено авторську систему вправ. Запропонована методика спрямована на формування лінгвокультурологічної компетентності й поглиблення розуміння мовної картини світу.
Theoretical and methodological system of vocabulary acquisition of the 2022-2024 period (within "Ethnolinguistics and Linguoculturology" curriculum)
Гаврилюк, О. О. Теоретико-методична система засвоєння лексики періоду 2022-2024 рр. (на заняттях із дисципліни «Етнолінгвістика та Лінгвокультурологія») = Theoretical and methodological system of vocabulary acquisition of the 2022-2024 period (within "Ethnolinguistics and Linguoculturology" curriculum) : магістерська робота ; спец. 014 «Середня освіта» / О. Гаврилюк ; наук. кер. Л. В. Рускуліс. – Миколаїв : НУК, 2025. – 89 с.
Keywords: інноваційна лексика; когнітивно-комунікативний підхід; етнолінгвістика; мовна картина світу; innovative vocabulary; cognitive-communicative approach; ethnolinguistics; linguistic picture of the world