Конструктивна оптимізація іонно-плазмового катода для напилення тугоплавких металів на основі результатів дослідження напруженого стану - Барабаш Микола Сергійович (НУК, 2024)
Магістерська робота присвячена розробці конструкції іонно-плазмового катоду для нанесення вакуумно-конденсаційних покриттів із тугоплавких металів. Проаналізовано сучасні методи нанесення покриттів та обґрунтовано доцільність використання складених катодів на основі поєднання міді з тугоплавкими металами (ніобієм, молібденом, танталом, цирконієм). Показано, що основною проблемою таких з’єднань є виникнення власних напружень через відмінність фізико-механічних властивостей матеріалів. Досліджено способи з’єднання міді з тугоплавкими металами та встановлено, що найбільш перспективним є дифузійне зварювання з прокладкою, яка розплавляється (паяння з тиском). Для аналізу напружено-деформованого стану з’єднань застосовано метод скінченних елементів у програмному комплексі ANSYS. Проведено моделювання декількох варіантів конструкції катоду та визначено оптимальний, що забезпечує мінімальний рівень залишкових напружень. Розроблено рекомендації щодо конструкції іонно-плазмового катоду та технології його виготовлення, що дозволяють зменшити витрати дорогих тугоплавких металів на 80–90 %.
Барабаш, М. С. Конструктивна оптимізація іонно-плазмового катода для напилення тугоплавких металів на основі результатів дослідження напруженого стану : магістерська робота ; спец. 132 '' Матеріалознавство'' / М. С. Барабаш ; наук. кер. М. В. Матвієнко. – Херсон : ХННІ НУК, 2024. – 103 с.
Keywords: іонно-плазмове напилення; вакуумно-конденсаційні покриття; катод; тугоплавкі метали; дифузійне зварювання; паяння з тиском; метод скінченних елементів; ANSYS; залишкові напруження; 132 ''Матеріалознавство''; ion-plasma deposition; vacuum condensation coatings; cathode; refractory metals; diffusion welding; pressure brazing; finite element method; residual stresses