Аналіз можливості підвищення урожайності сільськогосподарських культур на основі використання мікробних біоценозів - Трохименко Г. Г.; Кособуцька О. О.; Літвак О. А.; Благодатний В. В.; Trokhymenko H.; Kosobutska O.; Litvak O.; Blahodatnyi V. (My University, 2023)
У сучасних умовах особливої актуальності набуває проблема подальшого ефективного розвитку землеробства, пошуку альтернативних шляхів підтримання родючості ґрунтів та екологічної безпеки продуктів рослинного походження за умови збереження та збільшення рівня виробництва сільськогосподарської продукції. Метою даного дослідження є порівняльний аналіз впливу різних біопрепаратів на процеси росту та розвитку рослин, а також вивчення їх ефективності в залежності від концентрації та технології обробки культури. У лабораторних умовах було виконано біотестування з визначення фізіологічної дії розчинів біопрепаратів на показники схожості і проростання пагонів насіння тест-культури для визначення фітотоксичного ефекту добрив, які досліджуються. Об’єктами дослідження були розчини біопрепаратів в наступних варіантах: ЕМ-препарат «Байкал ЕМ-1»; ЕМ-препарат «Байкал ЕМ-1»+сироватка молочна; сироватка молочна; біопрепарат «Ефект»; біопрепарат «Ефект»+сироватка молочна; дистильована вода (контроль). Як тест-об’єкт було використано насіння вівса посівного (Avena sativa L.). У результаті проведеного експерименту виявлено, що найбільш активна динаміка росту тест-об’єктів відзначалася при обробці сумішшю біопрепарату «Ефект»+сироватка при 10-ти відсотковій концентрації розчину. При цьому найбільша висота паростків вівса склала 191,1 мм на 15-й день експерименту. Максимальні показники зеленої маси тест-об’єктів виявилися при застосуванні біопрепаратів «Ефект» + сироватка при концентрації розчину 5%. Обґрунтовано, що застосування мікробіологічних препаратів у поєднанні з сироваткою має позитивний ефект на ростові процеси рослин та їх якісні показники. Впровадження біотехнологій на основі високоефективних мікроорганізмів дає змогу запропонувати альтернативну стратегію екологічно стійкого землекористування, що базується на заміні мінеральних добрив мікробними препаратами. У зв’язку з цим створення препаратів на основі мікробних біоценозів, здатних зберігати свої основні властивості в конкретних агрокліматичних умовах, є перспективним напрямом і становить значний практичний інтерес.
Analysis of the possibility of increasing crop yields based on the use of microbial biocenoses
Трохименко, Г. Г. Аналіз можливості підвищення урожайності сільськогосподарських культур на основі використання мікробних біоценозів = Analysis of the possibility of increasing crop yields based on the use of microbial biocenoses / Г. Г. Трохименко, О. О. Кособуцька, О. А. Літвак, В. В. Благодатний // Екологічні науки. – 2023. – № 3(48). – С. 182–189.
Keywords: відновлення ґрунту; сільськогосподарські культури; ефективні мікроорганізми; ЕМ-технологія; біотестування; тест-об’єкт; біодобриво; soil restoration; crops; effective microorganisms; EM technology; biotesting; test object; biofertiliser