Вдосконалення контактних газопаротурбінних установок об’єктів морської інфраструктури - Борцов, Олександр Сергійович; Шевцов, Анатолiй Павлович; Bortsov, Oleksandr S.; Shevtsov, Anatoliy P. (My University, 2019)
Анотація. У статті досліджено напрями поліпшення техніко-економічних, масогабаритних та екологічних показників за тепловими викидами контактних газопаротурбінних установок під час виробництва механічної, теплової та електричної енергії на об’єктах морської інфраструктури. Визначення техніко-економічних характеристик контактних газопаротурбінних установок виконано для установок потужністю від 4 до 40 МВт. Масогабаритні показники в контактних газопаротурбінних установок показано з урахуванням схемних рішень систем охолодження та теплових викидів у повітря та море. Надходження води в контактний конденсатор як елемент енергетичної установки об’єкта морської інфраструктури за температур охолоджуючої морської води досягається завдяки інтенсифікації тепломасообмінних процесів зі збільшенням швидкості газопарової суміші. Обґрунтування використання запропонованого рішення виконано методами математичного моделювання та аналізу теплотехнічних процесів за сукупної дії контактного конденсатора та охолоджувача.
Improving the contact gas of steam-turbine installations of objects of marine infrastructure
Борцов, О. С. Вдосконалення контактних газопаротурбінних установок об’єктів морської інфраструктури = Improving the contact gas of steam-turbine installations of objects of marine infrastructure / О. С. Борцов, А. П. Шевцов // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2019. – № 1 (11). – С. 66–73.
Keywords: водо-водяна система охолодження; циркуляційна вода; море; газопаровий потік; контактний конденсатор; теплові викиди; масогабаритні показники; water-cooled cooling system; condenser cooling water; sea; steam and gas stream; direct-contact condenser; heat release; weight-size indicators