Вплив засобів спорту на психофізіологічний стан внутрішньо переміщених осіб в Україні (на прикладі футболу) - Сидоров Д. Ю. (My University, 2023)
У дослідженні розглянути вплив використання засобів спорту на психофізіологічний стан внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні в умовах сьогодення. Внаслідок складної воєнної, соціально-політичної та економічної ситуації в українському суспільстві з’явилися значна кількість людей, вимушених залишати місця свого постійного проживання. Кількість внутрішньо переміщених осіб за даними Міністерства соціальної політики України станом на 3 січня 2023 року становить 4857200 осіб, з яких понад 3,5 млн. осіб перемістилися після 24 лютого 2022 року. Схвалено розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 р. № 312-р «Стратегія державної політики щодо внутрішньо переміщення на період до 2025 року», яка передбачає створення умов для отримання психологічної допомоги і реабілітації внутрішньо переміщених осіб, зокрема дітей та організації психосоціальної підтримки на робочому місці для осіб, що працевлаштувалися за новим місцем проживання, а також залучення внутрішньо переміщених осіб до занять активністю та спортом, як засобу психічного та фізичного здоров’я. Футбольні проєкти в Україні ще не мають стабільної форми, постійно реформуються, щоб знайти найкращі можливості об’єднати членів суспільства, в тому числі переселенців. Попри існування значної кількості футбольних клубів та асоціацій, які приймають футбольні проєкти (“Play away, play everywhere”, “Відкриті уроки футболу”, “Навколо футболу”, “Unite for piece” та інші) вплив занять футболом на психофізіологічний стан внутрішньо переміщених осіб в Україні досліджено недостатньо, і деякі аспекти потребують уточнення та доповнення.
Сидоров, Д. Ю. Вплив засобів спорту на психофізіологічний стан внутрішньо переміщених осіб в Україні (на прикладі футболу) : магістерська робота ; спец. 017 ''Фізична культура і спорт'' / Д. Ю. Сидоров ; наук. кер. О. В. Кувалдіна. – Миколаїв : НУК, 2023. – 71 с.
Keywords: внутрішньо переміщені особи; засоби спорту; футбол; психофізіологічний стан; тривожність; 017 ''Фізична культура і спорт''; internally displaced persons; sports; football; psychophysiological state; anxiety