Модель віброкиплячого шару сипких середовищ та її програмна реалізація - Русанов, С. А.; Луняка, К. В.; Коновалов, Д. В.; Андрєєва, Н. Б.; Rusanov, Serhii; Lunyaka, Klara; Konovalov, Dmytro; Andrieieva, Nataliia (My University, 2018)
У статті представлена математична модель процесу віброкипіння, яка з єдиних позицій описує структуру й поведінку віброкиплячого шару в різних умовах, дозволяє спрогнозувати поведінку віброкиплячого шару в цілому для широкого спектру впливаючих чинників: фізичних властивостей сипкого матеріалу і газового середовища, геометрії робочого органу, параметрів вібрації, особливостей взаємодії фаз між собою і з вантажонесучими поверхнями. Одержана модель дозволяє автоматизувати обчислення з використанням мінімального набору вхідних даних. Одержані рівняння, які описують поведінку віброкиплячого шару як суцільного середовища з особливою реологією, в якій за рахунок підведеної зовнішньої вібрації розповсюджуються нелінійні хвилі деформації з періодичними змінами щільного і розпушеного стану. Створена система автоматизованого моделювання поведінки віброкиплячих шарів "Віброслой", яка дозволяє провести моделювання поведінки віброкиплячого шару сипкого матеріалу з урахуванням фізичних параметрів середовища й газової фази, параметрів вібрації, особливостей фільтрації газу і властивостей робочих органів для ефективного проектування устаткування з віброкиплячим шаром. Проведені тестові моделювання одиничного підкидання шару сипкого матеріалу, визначення швидкостей течії шару на вібруючих поверхнях із зіставленням з експериментальними даними. Показана можливість прогнозування параметрів сталих (стаціонарних течій) віброкиплячого шару на протяжних вібруючих поверхнях.
Модель віброкиплячого шару сипких середовищ та її програмна реалізація = Model of the vibrofluidized bed of dry substances and its program realization / С. А. Русанов, К. В. Луняка, Д. В. Коновалов, Н. Б. Андрєєва // Холодильна техніка та технологія. – Одеса : ОНАХТ, 2018. – Т. 54, № 6. – С. 58–64.
Keywords: Віброкипіння; Віброзрідження; Математичне моделювання; Сипкі матеріали; Гідродинаміка; Системи автоматизованого моделювання; Vibratory boiling layers; Vibration; Mathematical design; Friable material; Hydrodynamics; Systems of the automated design