Удосконалення технології формування композиційних електродугових покриттів з додаванням червоного шламу - Макаров Даніл Олексійович (My University, 2024)
Дипломна робота на тему «Удосконалення технології формування композиційних електродугових покриттів з додаванням червоного шламу» присвячена дослідженню можливостей повторного використання промислових відходів та їх інтеграції у виробничі процеси. Метою дослідження є формування високоякісних покриттів, які поєднують у собі екологічність і високу зносостійкість. В роботі проаналізовано актуальність проблеми утилізації червоного шламу, проведено аналіз властивостей цього матеріалу, а також оцінено перспективи його застосування у формуванні електродугових композиційних покриттів. Розроблено технологічні рекомендації для вдосконалення процесу електродугового напилення із використанням модернізованого обладнання, що сприяє ефективнішому використанню енергетичних та матеріальних ресурсів. Отримані результати включають створення покриттів із низькою пористістю (до 6%) та вмістом червоного шламу 12,2%, а також визначення їх фізико-механічних властивостей. Зокрема, мікротвердість металевої матриці становить 526 МПа, а частинок червоного шламу – 658 МПа. Показник міцності зчеплення покриттів досягає 10 МПа. Впровадження розроблених рекомендацій дозволяє підвищити економічну ефективність процесу, зменшити собівартість продукції та скоротити обсяги промислових відходів.
Макаров, Д. О. Удосконалення технології формування композиційних електродугових покриттів з додаванням червоного шламу : магістерська робота ; спец. 132 "Матеріалознавство" / Д. О. Макаров ; наук. кер. М. М. Бобров. – Миколаїв : НУК, 2024. – 87 с.
Keywords: червоний шлам; електродугове напилення; твердість; зносостійкість; 132 "Матеріалознавство"; red mud; electric arc spraying; hardness; wear resistance