Берлінська криза 1948-1949 рр. Розкол Німеччини - Єдин Віталій Володимирович (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснений всебічний аналіз передумов, перебігу та наслідків Берлінської кризи 1948–1949 років, а також визначення її значення у процесі формування двох німецьких держав і структури повоєнної системи міжнародних відносин. Процес політичного розділення Німеччини розглядається через призму Берлінської кризи, а також трансформацій міжнародно-правового, дипломатичного та військово-організаційного характеру, що його супроводжували. Проаналізовано міжнародно-політичні, економічні й внутрішньодержавні фактори, які спричинили ескалацію ситуації навколо Берліна в період 1948 –1949 рр., а також їхній вплив на виникнення таких наслідків, як формування двох німецьких держав, встановлення правового статусу Берліна та посилення блочної системи міжнародних відносин. Завершують роботу висновки, в яких підбито підсумки дослідження, зазначено Берлінська криза 1948–1949 рр. була ключовою подією раннього етапу Холодної війни, яка визначила подальший розвиток міжнародної системи, спричинила інституційний поділ Німеччини та заклала основи блокового протистояння у Європі. Наукова новизна дослідження полягає в системному підході до аналізу Берлінської кризи як ключового етапу Холодної війни, що не лише поглибив процес поділу Європи, але й стимулював утворення двох ідеологічно антагоністичних політичних систем на території однієї країни. Дослідження акцентує увагу на взаємозв’язку зовнішньополітичних дій великих держав із внутрішньополітичними трансформаціями в післявоєнній Німеччині – з одного боку, і глобальними структурними змінами міжнародної системи – з іншого. Також новизна полягає у поєднанні аналізу економічних, політичних і безпекових чинників кризи, що дозволяє охопити подію в комплексній перспективі. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання їх в науковій і освітній діяльності в ЗВО, при вивченні курсу: «Історія міжнародних відносин» та вибіркового курсу: «Історія Холодної війни», а також у розробці навчальних матеріалів і проведенні уроків із всесвітньої історії, міжнародних відносин, історії Холодної війни, а також у підготовці аналітичних матеріалів щодо геополітичної ситуації після Другої світової війни. Крім того, розуміння механізмів, що лежать в основі Берлінської кризи, дає змогу критично оцінити сучасні міжнародні кризи, де присутні елементи блокової логіки, змагання великих держав і перетворення локальних конфліктів на глобальні.
Berlin crisis 1948-1949. The division of Germany
Єдин В. В. Берлінська криза 1948-1949 рр. Розкол Німеччини = Berlin crisis 1948-1949. The division of Germany : магістерська робота ; 014 Середня освіта спеціалізації 014.03 Середня освіта (Історія та громадянська освіта) / В. В. Єдин ; наук. кер. Н. М. Буглай. – Миколаїв НУК, 2025. – 77 c.
Keywords: Берлінська криза; блокада Берліна; «повітряний міст»; холодна війна; ФРН; НДР; післявоєнна Європа; міжнародні відносини.