Territorial communities under martial law: economic resistance to strengthen the independence of Ukraine - Iefimova Ganna; Pavlova Mariia; Єфімова Ганна; Павлова Марія (My University, 2023)
Україна, як держава, на території якої триває військовий конфлікт, стикається з численними викликами та труднощами в усіх сферах життя. Одним із важливих аспектів є створення та зміцнення територіальних громад, що забезпечує економічну стійкість та сприяє зміцненню незалежності та свободи країни. Важливу роль у забезпеченні економічної незалежності та свободи України відіграють територіальні громади. Їх активна участь у формуванні та реалізації економічної політики сприяє створенню стабільного конкурентного економічного середовища. Економічна стійкість – здатність економічної системи, організації чи країни протистояти негативним зовнішнім впливам, кризовим ситуаціям, змінам на ринках та іншим викликам, зберігаючи стійкість і здатність до відновлення. Економічний опір передбачає ефективні механізми, стратегії та заходи, спрямовані на забезпечення стійкості, адаптації та розвитку в мінливому економічному середовищі. Основні компоненти економічного опору включають: диверсифікація економіки – це означає розширення галузевої структури економіки, зменшення залежності від однієї чи кількох основних галузей. Широкий спектр економічних секторів дозволяє громадам ефективніше реагувати на зміни та кризи, забезпечувати стабільний дохід та зменшувати ризики; розвиток конкурентоспроможності – підтримка та зміцнення конкурентних переваг територіальних громад на регіональному та глобальному рівнях (розвиток інноваційних виробництв, підвищення якості продукції та послуг, вдосконалення маркетингу та залучення нових ринків); гнучкість і адаптивність – це здатність швидко адаптуватися до умов, що змінюються, і знаходити резерви для розвитку (швидко перемикатися між різними видами діяльності, змінювати стратегії та адаптуватися до нових ринків чи умов); управління резервуванням та ризиками – це забезпечення стійкості з урахуванням можливих негативних впливів (створення резервних фондів, застосування механізмів страхування та вивчення ризиків для прийняття обґрунтованих рішень); розвиток людського капіталу – це інвестиції в освіту, навчання та розвиток навичок місцевого населення, які необхідні для підвищення продуктивності праці, інноваційного потенціалу та конкурентоспроможності. Розвиток людського капіталу допомагає громадам справлятися з економічними викликами та забезпечує сталість розвитку; розвиток інфраструктури – це інвестиції в транспортну, енергетичну, комунікаційну та соціальну інфраструктуру, що покращує умови підприємницької діяльності, забезпечує доступ до ринків і покращує якість життя населення. У статті розглянуто роль територіальних громад України в умовах воєнного стану. Проаналізовані можливості територіальних громад для забезпечення економічної резистентності та зміцнення незалежності країни. Запропоновані шляхи підвищення ефективності діяльності територіальних громад та їхнього внеску у зміцнення економічної та політичної стійкості України.
Територіальні громади в умовах воєнного стану: економічний резистентність для зміцнення незалежності України
Iefimova, G. Territorial communities under martial law: economic resistance to strengthen the independence of Ukraine = Територіальні громади в умовах воєнного стану: економічний резистентність для зміцнення незалежності України / G. Iefimova, M. Pavlova // Modeling the development of the economic systems. – 2023. – Іss. 3. – P. 177–185.
Keywords: territorial communities; martial law; economic resistance; independence and freedom of Ukraine; територіальні громади; воєнний стан; економічний опір; незалежність і свобода України