Нелінійна регресійна модель для оцінювання тривалості виконання робіт з розробки програмного забезпечення з використанням методології Agile - Макарова Л. М.; Латанська Л. О.; Пухалевич А. В.; Приходько К. С.; Makarova L. M.; Latanska L. O.; Pukhalevych A. V.; Prykhodko K. S. (My University, 2021)
У роботі побудовано однофакторну нелінійну регресійну модель для оцінювання тривалості виконання робіт із розробки програмного забезпечення з використанням методології Agile шляхом застосування одновимірного нормалізуючого перетворення Джонсона сім`ї SB, що дозволило підвищити достовірність оцінювання тривалості виконання робіт у порівнянні з існуючими моделями. Використання нормалізуючого перетворення Джонсона сім`ї SB дозволило зменшити довірчий інтервал та інтервал прогнозування нелінійного рівняння регресії в порівнянні з одновимірним нормалізуючим перетворенням на основі десяткового логарифму та лінійною моделлю. Проблема достовірного оцінювання необхідних трудових витрат на розробку є однією з ключових проблем при управлінні проектами розробки програмного забезпечення. У статті розглянуті питання оцінювання тривалості виконання робіт із розробки програмного забезпечення з використанням гнучкої методології розробки Agile, яка останнім часом отримує все більшу популярність у розробників та має певні особливості, унаслідок чого важко отримати в достатньому обсязі необхідну інформацію для оцінювання тривалості розробки та використовувати найбільш поширені методи для оцінювання тривалості проектів із розробки програмного забезпечення. Гарні результати, які дає застосування нелінійних регресійних моделей з використанням методу нормалізуючих перетворень для рішення задач оцінювання тривалості та трудомісткості програмних проектів, дозволило застосувати зазначений підхід для побудови нелінійної регресійної моделі для оцінювання тривалості виконання робіт із розробки програмного забезпечення з використанням методології Agile. Також було розроблено програмне забезпечення для прогнозування часу виконання робіт на основі побудованої нелінійної регресійної моделі, що дозволило скоротити час проведення відповідних розрахунків.
Non-linear regression model for duration estimating execution of works for software development using Agile methodology
Нелінійна регресійна модель для оцінювання тривалості виконання робіт з розробки програмного забезпечення з використанням методології Agile = Non-linear regression model for duration estimating execution of works for software development using Agile methodology / Л. М. Макарова, Л. О. Латанська, А. В. Пухалевич, К. С. Приходько // Вчені записки ТНУ. Сер. Технічні науки. – Одеса : Гельветика, 2021. – Т. 32 (71), № 4. – С. 111–116.
Keywords: Регресійна модель; нелінійна регресія; нормалізуюче перетворення Джонсона; інтервал прогнозування; методологія Agile; regression model; non-linear regression; Johnson’s normalizing transformation; prediction interval; Agile methodology