Формування мотивацiї до занять фiзичною культурою i спортом у дiтей молодшого шкiльного вiку (на прикладi плавання) - Гриненко, Б. А. (My University, 2020)
Однiєю з найбiльш найстарiших проблем шкiльного навчання є формування мотивацiї до навчання. Ця проблема розглядається багатьма вiдомими психологами та педагогами, такими, як О. Дубогай, О. М. Леонтьєв, Л. I. Божович, О. Куцi та ін. Саме ними була пiднята проблема: як пiдвищити у дитини iнтерес до навчання, тобто формувати мотив.Шкiльний вiк, як i всi вiки, є переломним. Вiн визначається моментом вступу дитини до школи. У школяра починається нова, по-своєму змiсту i по всiй функцiї дiяльнiсть – дiяльнiсть навчання. Перехiд до нового положення, вiдношенню з дорослими i однолiтками, а також у сiм'ї визначаються тим, як вони виконують свої першi важливi обов'язки, i все це веде до тих проблем, якi пов'язанi не тiльки з сiм'єю, але i з навчанням. Поряд з питаннями формування в учнiв мотивацiї до навчання також необхiдно вирiшувати питання формування потреби до самостiйних i систематичних занять фiзичною культурою на базi створення уявлень про здоровий спосiб життя. Придбання даних знань сприяє змiнi ставлення учнiв до фiзичної культури, спонукаючи стати сильними, добре фiзично розвиненими. Соцiально-економiчнi змiни, що вiдбуваються в нашiй країнi i за кордоном, висувають новi вимоги до педагогiчної теорiї та практицi в галузi пiдготовки пiдростаючого поколiння до життя i працi в умовах становлення нових вiдносин. Особливої актуальностi в сучасних умовах набуває проблема формування мотивiв до навчання, зокрема до занять фiзичною культурою i таким видом, як плавання. Плавання – унiкальний вид спорту, який є дуже важливим ланцюгом в вихованнi дiтей молодшого шкiльного вiку, що сприяє всебiчному фiзичному розвитку дитини, стимулює дiяльнiсть нервової, серцево-судинної, дихальної системи, розширює можливостi опорно-рухового апарату. Сприяє закалюванню органiзму та оволодiнню життєво важливою навичкою – плавати. Проблема пiдвищення мотивацiї у дiтей до занять плаванням, як видом спорту, була завжди однiєю з головних, оскiльки саме дитячий спорт характеризується значним «вiдсiвом». Про мотивацiю дiтей до занять плаваням в молодшому шкiльному вiцi теж проведено ряд дослiджень. По цiй темi проводили дослiдження такi науковцi, як Бiлiтюк С. (2006), Грецький О. (2016), Кречетов О. (2020), Лепилiна Т. (2012), Сологуб О. (2018). Але вона залишається актуальною i вимагає подальшого дослiдження. Питання як сформувати довгострокову стiйку мотивацiю до занять плаванням у дiтей молодшого шкiльного вiку вимагає подальшого дослiдження. Об'єкт дослiдження – фiзичне виховання дiтей молодшого шкiльного вiку. Предмет дослiдження – формування стiйкої мотивацiй до занять фiзичною культурою i спортом у дiтей молодшого шкiльного вiку (на прикладi плавання). Мета дослiдження – науково обґрунтувати та визначити особливостi формування мотивацiї до занять фiзичною культурою i спортом у дiтей молодшого шкiльного вiку (на прикладi плавання). Завдання дослiдження: 1. Дослiдити науково-методичну лiтературу по формуванню мотивацiї у дiтей молодшого шкiльного вiку. 2. Визначити мотиви, що формують iнтерес до занять плаванням у дiтей молодшого шкiльного вiку. 3. Експериментально обґрунтувати ефективнiсть форм i засобiв, що сприяють формуванню стiйкої мотивацiй до занять плаванням у дiтей молодшого шкiльного вiку. Методи дослiдження. Комплекс методiв дослiдження включав аналiз лiтературних джерел; вивчення документальних матерiалiв; вивчення досвiду провiдних фахiвцiв; педагогiчнi спостереження; опитування; педагогiчний експеримент, методи математичної статистики. Наукова новизна. Проаналiзовано особливостi формування мотивацiї до занять фiзичною культурою i спортом у дiтей молодшого шкiльного вiку (на прикладi плавання). Доповнено i пiдтверджено деякi положення про формування мотивацiй до занять плаванням у дiтей молодшого шкiльного вiку. Експериментально обґрунтуовано ефективнiсть форм i засобiв, що сприяють формуванню мотивацiй у цьому вiцi. Практичне значення отриманих результатiв. Матерiали роботи можуть бути використанi в роботi тренерiв з плавання та як теоретичний матерiал в роботi зi студентами, майбутнiми тренерами з плавання. Обсяг i структура роботи: роботу викладено на 63 сторiнках, вона складається зi вступу, трьох роздiлiв, висновкiв, списку використаної лiтератури, що мiстить 29 джерел, i додаткiв.
Гриненко, Б. А. Формування мотивацiї до занять фiзичною культурою i спортом у дiтей молодшого шкiльного вiку (на прикладi плавання) : магістерська робота ; спец. 017 “Фізична культура і спорт“ / Б. А. Гриненко ; наук. кер. С. В. Бірюк. – Миколаїв : НУК, 2020. – 65 с.
Keywords: плавання; мотивація; молодший шкільний вік; спорт; 017 “Фізична культура і спорт“; swimming; motivation; primary school age; sports