Особливості державного регулювання електроенергетичною галуззю - Іртищева, Інна Олександрівна; Попадинець, Назарій Миколайович; Трушлякова, Антоніна Борисівна; Дубинська, Ірина Іванівна; Irtyshcheva, Inna; Popadynets, Nazariy; Trushlyakova, Antonina; Dubynska, Iryna (My University, 2020)
У статті проаналізовано низку наукових публікацій, на основі яких можна зробити висновок, що сьогодні одним з важливих завдань держави є регулювання та контроль за діяльністю електроенергетичних підприємств, оскільки їх функціонування безпосередньо впливає на зміцнення енергетичної безпеки країни. Встановлено, що сутність наукових досліджень полягає у визначенні функціональних практик і тенденцій розвитку певних економічних явищ, а в нашому випадку розвитку електроенергетичного ринку та інструментарію його регулювання. Доведено, що розвинена інвестиційно-інноваційна політика у сфері електроенергетики сприяє розвитку галузі та зміцнює її становище на міжнародному ринку. Досліджено нормативно-правове забезпечення розвитку електроенергетичної сфери. Проаналізовано сучасний стан і динаміку розвитку електроенергетичної галузі. У статті обґрунтовано сутність та особливості державного регулювання електроенергетичного ринку з визначенням основних проблем сьогодення та шляхів їхнього нівелювання. Запропоновано низку управлінських дій, спрямованих на якісне інформаційне забезпечення електроенергетичної сфери, що є сьогодні вкрай важливим в умовах зміцнення енергетичної безпеки країни.
Особливості державного регулювання електроенергетичною галуззю / І. О. Іртищева, Н. М. Попадинець, А. Б. Трушлякова, І. І. Дубинська // Український журнал прикладної економіки. – 2020. – Т. 5, № 4. – С. 80–87.
Keywords: державне регулювання; енергетична безпека; електроенергетична галузь; інвестиції; інновації; state regulation; energy security; electric power branch; investments