Супервізія – професійна підтримка в інклюзивній освіті - Шапочка К.А.; Михальченко Н.В.; Шапочка В.А. (Wydawca «Interdruk» Poland, Warszawa, 2024)
Реалізація Концепції «Нова українська школа» до 2029 року вимагає впровадження освітніх тренерів і нових форм професійної компетентності, зокрема супервізорства. Супервізорство – це метод навчання та підтримки педагогів, що забезпечує розвиток рефлексивної компетентності та підвищує якість роботи. Воно включає різноманітні функції, такі як нагляд, контроль, управління та допомога в адаптації навчального процесу для дітей з особливими освітніми потребами. Супервізія вважається необхідною для підготовки кваліфікованих спеціалістів, оскільки допомагає уникнути професійного вигорання, підвищує майстерність, надає емоційну підтримку та забезпечує зворотний зв'язок. Основною метою супервізії є підтримка в узагальненні знань, розвитку професійної ідентичності та підвищенні ефективності педагогічної діяльності. Супервізор здійснює практико-орієнтований супровід, дозволяючи педагогам підвищувати якість освіти та справлятися з викликами професії.
Supervision – professional support in inclusive education
Шапочка К.А. Супервізія – професійна підтримка в інклюзивній освіті = Supervision – professional support in inclusive education / К.А. Шапочка, Н.В. Михальченко, В.А. Шапочка // Сolloquium-journal. - Warszawa : Wydawca «Interdruk». 2024. №32 (225). Część 1. Р. 55-57
Keywords: інклюзивна освіта; педагогічна діяльність; професійна підтримка; професійна майстерність; надання допомоги; спеціаліст; супербачення; inclusive education; pedagogical activity; professional support; professional skills; assistance; specialist; supervision