Небезпека адитивних технологій виробництва - Войтасик А. М.; Voitasyk Andrii Mykolayovych (My University, 2025)
В роботі проведено аналіз потенційних небезпек, пов’язаних з використанням адитивних технологій виробництва на основі фотополімерних смол та термопластичних філаментів. Проаналізовано особливості їх улаштування, технологічні переваги та ризики для здоров’я оператора і навколишнього середовища. Окрему увагу приділено токсичності виділених речовин під час друку, а також екологічній проблемі утилізації полімерних відходів. Робота підкреслює необхідність впровадження заходів безпеки при експлуатації 3D-принтерів і закликає до розвитку екологічно орієнтованих рішень у сфері адитивного виробництва.
Danger of additive manufacturing technologies
Войтасик, А. М. Небезпека адитивних технологій виробництва = Danger of additive manufacturing technologies / А. М. Войтасик // Матеріали ХVІ міжнар. наук.-техн. конф. "Інновації в суднобудуванні та океанотехніці". – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 493–495.
Keywords: адитивні технології; експлуатація; екологічність; additive technologies; exploitation; environmental friendliness