Показатели функционального состояния спортсменок-гандболисток - Богуш, В. Л.; Гетманцев, С. В.; Сокол, О. В.; Косенчук, В. А.; Кувалдина, О. В.; Яцунский, Е. А.; Bogush, V.; Getmantsev, S.; Sokol, O.; Kosenchuk, O.; Kuvaldina, O.; Yatsunsky, E. (My University, 2016)
Мета: вивчити функціональний стан гандболісток для розробки комплексної методики визначення перспективності спортсменів в обраному виді спорту. Матеріал і методи: комплекс кінематичних характеристик досліджувався у дівчат різного віку (15–16 років і 17–18 років) і спортивної майстерності, всього 45 осіб, за розробленою нами методикою вимірювання ефекту тренуючої дії, а також визначалися сенсомоторні реакції на звукові і світлові подразники, швидкість повітряного потоку, точність виконання заданого м’язового зусилля. Результати: вивчено зміни тренованості і функціональної підготовленості спортсменок різного віку, при цьому підвищення професійної майстерності збільшує можливості спортсмена у виконанні складних рухових дій, які забезпечує комплекс виконавчих механізмів різних анатомо-фізіологічних систем, що направлені на досягнення необхідного кінцевого результату. Виводи: зміна функціональних показників обумовлена загальними закономірностями зростання і розвитку організму і специфічним впливом тренувальної і спортивної діяльності. Отримані данні можуть застосовуватися для уточнення фізичного навантаження при різному рівні функціональної підготовленості, рухової активності, морфо-функціональних можливостей організму, стану здоров’я спортсмена.
Показатели функционального состояния спортсменок-гандболисток / В. Л. Богуш, С. В. Гетманцев, О. В. Сокол, В. А. Косенчук, О. В. Кувалдина, Е. А. Яцунский // Слобожанський наук.-спорт. вісн. – Харків : ХДАФК, 2016. – № 2 (52). – С. 22–27.
Keywords: гандбол; функциональное состояние; темп; точность движений; сенсомоторные реакции; скорость воздушного потока; точность дозировки мышечных усилий; гандбол; функціональний стан; темп; точність рухів; сенсомоторні реакції; швидкість повітряного потоку; точність дозування м’язових зусиль; handball; functional state; rate; exactness movements; sensorimotor reaction; the air flow speed; precision dosing of muscle effort