Формування та розвиток просодичної сторони мовлення у дітей молодшого шкільного віку із сенсорними порушеннями засобами музикотерапії - Безсонова Ольга Сергіївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі висвітлено проблему формування та розвитку просодичної сторони мовлення у дітей молодшого шкільного віку із сенсорними порушеннями засобами музикотерапії. Здійснено комплексний теоретико-методологічний аналіз наукових джерел з тематики сенсорних порушень, просодичних компонентів мовлення, арт- і музикотерапевтичних підходів у логопедичній практиці. Визначено психолінгвістичні засади просодики як складового компонента мовленнєвої діяльності, її функції, структуру та характерні порушення у дітей із порушеннями слуху і зору. У другому розділі представлено методичне забезпечення діагностики рівня сформованості просодичної сторони мовлення. Розроблено систему діагностичних завдань для двох категорій дітей — з нормотиповим розвитком та сенсорними порушеннями. Проведене дослідження дозволило виявити істотні відмінності у сформованості інтонаційної виразності, ритмічності, темпу мовлення, вживання пауз і логічного наголосу, що підтвердило необхідність корекційного впливу. У третьому розділі обґрунтовано та апробовано авторську дидактичну модель формування та розвитку просодичної сторони мовлення засобами музикотерапії, яка включає чотири послідовні етапи: акустично-орієнтаційний, ритміко-мелодійний, інтонаційно-мовленнєвий, комунікативно-інтегративний. Для кожного етапу визначено мету, педагогічні умови, змістове наповнення, форми та засоби організації корекційно-розвиткової роботи. Результати формувального експерименту свідчать про позитивну динаміку в розвитку просодичних навичок у дітей експериментальної групи порівняно з контрольною. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованої моделі та доцільність інтеграції музикотерапевтичних методів у логопедичну практику для дітей із сенсорними порушеннями з метою активізації мовленнєвої діяльності, розвитку інтонаційної виразності та емоційної комунікації.
Formation and development of the prosodic aspect of speech in younger school-age children with sensory impairments through music therapy
Безсонова О.С. Формування та розвиток просодичної сторони мовлення у дітей молодшого шкільного віку із сенсорними порушеннями засобами музикотерапії = Formation and development of the prosodic aspect of speech in younger school-age children with sensory impairments through music therapy : магістерська робота : спец. 016 Спеціальна освіта / О.С. Безсонова ; наук. кер. В.А. Кисличенко – Миколаїв : НУК, 2025. – 119 c.
Keywords: спеціальна освіта; особливі освітні потреби; сенсорні порушення; просодична сторона мовлення; інтонаційне забарвлення; темп; ритм; музикотерапія; special education; special educational needs; sensory impairments; prosodic aspect of speech; intonation; speech tempo; rhythm; music therapy