Особливості організації та проблеми використання методу колового тренування на уроках фізичної культури в старших класах - Адаменко О. О.; Богатирьов К. О. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Стаття присвячена одній з актуальних проблем організації та використання методу колового тренування на уроках фізичної культури. Зокрема, розкривається класифікація основних методів організації колового тренування. Розкрито особливості організації наступних методів колового тренування: безперервнопотокового методу; поточно-інтервального методу; інтенсивно-інтервального методу. Безперервно-потоковий метод направлено переважно на розвиток витривалості учнів середніх і старших класів. Поточно-інтервальний метод дозволяє комплексно розвивати переважно загальну та силову витривалість, швидкісну силу, а також розвивати дихальну та серцево-судинну системи. Інтенсивно-інтервальний метод використовують для розвитку швидкісної та силової витривалості. Висвітлюються основні переваги методів організації колового тренування на уроках фізичної культури. До основних переваг належать: Можливість вчителя сконцентрувати увагу на розв’язанні основних завдань уроку; увага учнів при виконанні вправ на станціях сконцентрована на техніці виконання вправи, що сприяє кращому і ефективному її виконанню; сприяє доступності виконання вправ кожним учнем у власному темпі і з власним об’ємом навантаження; сприяє покращенню організації навчально-тренувального процесу та контролю за ним; підвищується почуття відповідальності, прищеплюються навички самостійної роботи. На основі аналізу анкетування вчителів фізичної культури було виявлено особливості організації та проблеми, що виникають при впровадженні колового методу на уроках фізичної культури в старших класах. Серед основних особливостей респонденти виділили наступні: метод колового тренування є відомим і доволі розповсюдженим щодо його застосування на уроках фізичної культури в загальноосвітніх закладах; серед тем навчальної програми з фізичної культури респонденти найбільше впроваджують метод колового тренування на уроках з гімнастики та спортивних ігор; основними проблемами, що назвали респонденти, стали: складність розробки комплексу; обов’язкова попередня підготовка учнів до впровадження даного методу; важка і довготривала підготовка залу до проведення даного методу.
Features of the organization and problems of using the method of circular training in physical education lessons in senior classes
Адаменко, О. О. Особливості організації та проблеми використання методу колового тренування на уроках фізичної культури в старших класах = Features of the organization and problems of using the method of circular training in physical education lessons in senior classes / О. О. Адаменко, К. О. Богатирьов // Інноваційна педагогіка. – 2024. – Вип. 67, т. 1. – С. 40–43.
Keywords: коловий метод; урок фізичної культури; анкетування; учні старших класів; стан; особливості; проблеми; circle method; physical culture lesson; questionnaire; high school students; condition; features; problems