Проект 4-тактного дизельного двигуна потужністю 110 кВт, який працює на суміші дизельного палива та соняшникової олії. Прототип 6 ЧН 13/11,5 - Гусиниця Вадим Миколайович (My University, 2025)
Метою та завданням кваліфікаційної роботи є визначення ефективних та екологічних показників при роботі дизельного двигуна 6 ЧН 13/11,5 на суміші дизельного палива та соняшникової олії. Виходячи з результатів робочого процесу робимо наступні висновки: 1. Ефективна потужність двигуна при роботі на суміші дизельного палива з добавкою 10% соняшникової олії зменшилася на 2%. Зменшення потужності пов’язано зі зменшенням найнижчої теплоти згоряння суміші. 2. Питома індикаторна витрата палива при роботі на суміші збільшилася на 1,5 %. Збільшення індикаторної витрата палива також пов’язано зі зменшенням найнижчої теплоти згоряння суміші палив. 3. Дослідження екологічних показників при роботі на суміші показало, що зменшення кількості продуктів свіжого заряду і продуктів згорання виключно залежить від фракційного складу суміші палива.
Гусиниця, В. М. Проект 4-тактного дизельного двигуна потужністю 110 кВт, який працює на суміші дизельного палива та соняшникової олії. Прототип 6 ЧН 13/11,5 : бакалаврська робота ; спец. 142 ‘‘Енергетичне машинобудування’’ / В. М. Гусиниця ; наук. кер. С. М. Доценко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2025. – 68 с.
Keywords: дизельний двигун; суміш дизельного палива та соняшникової олії; питома ефективна витрата палива; 142 "Енергетичне машинобудування"; diesel engine; a mixture of diesel fuel and sunflower oil; specific effective fuel consumption