Концепція оцінки ризиків і небезпек у контексті кліматичних змін - Руда М. В.; Козак М. І.; Паславський М. М.; Ruda Mariia V.; Kozak Mykola I.; Paslavskyi Mykhailo M. (My University, 2025)
Метою дослідження є розробка комплексної структури ризиків на базі загальних концепцій зменшення ризиків катастроф та адаптації до зміни клімату та комплексна інтеграція оцінки й управління ризиками стихійних лих і кліматичними ризиками. Методика розглядає повний спектр небезпек, пов’язаних із кліматом, таких як екстремальні явища, повільні процеси та тенденції, а також їх взаємодію з некліматичними небезпеками з урахуванням поточних та потенційних майбутніх станів та визнає ціннісні аспекти ризику. Результати. Підтверджено, що комплексна оцінка ризиків може підтримувати прийняття рішень і планування в контексті зміни клімату на основі фактичних даних та з урахуванням ризиків. Оцінка просторового масштабу системного ризику (тобто врахування його транскордонного характеру) може знадобитися через взаємопов’язаність глобалізованого світу. Підхід до розуміння поняття ризику зроблено більш всеосяжним, що враховує наслідки зміни клімату, повний спектр небезпек, пов’язаних з екстремальними подіями та подіями, що швидко розвиваються, з повільними процесами та тенденціями, а також взаємозв’язки між небезпеками, пов’язаними з кліматом, та іншими небезпеками, впливами та основними чинниками. Зосереджено розуміння концепції навколо ризику, який може мати потенційно несприятливі наслідки для людини або екологічних систем, спричинені небезпеками, пов’язаними з кліматом, у поєднанні з іншими небезпеками, що призводить до каскадного потенційного впливу. Наукова новизна. Пропонується структура ризику, яка базується на загальних концепціях зменшення ризиків катастроф та адаптації до зміни клімату, яка розширює існуючі концепції до комплексної перспективи ризику, визнаючи складний і частково системний характер ризиків у контексті зміни клімату. Запропоновано послідовний підхід до ризику, який повністю враховує контекст зміни клімату та інші основні чинники ризику для поточної ситуації та відповідних потенційних майбутніх станів, а також інтеграція підходу адаптація до зміни клімату до існуючої практики управління ризиками катастроф. Практична значимість. Кліматичні ризики та ризики стихійних лих є результатом не лише небезпеки як прямого тригера, але й динамічної взаємодії між небезпеками з впливом та вразливістю потенційно постраждалих людей або екологічних систем. Оцінка ризику, розробка та впровадження заходів зі зменшення ризику є не частиною послідовного процесу (спочатку оцінка, потім визначення заходів), а орієнтованим на цінності, ітеративним та комунікативним процесом, який поважає та спирається на існуючий ризик практики управління та контекст прийняття рішень і планування. У контексті зміни клімату комплексне управління ризиками надає призму для створення стійкості до багатьох ризиків, пов’язаних із кліматичними та не пов’язаними з кліматом небезпеками, а також їх взаємодією з іншими соціально-економічними факторами. Ці заходи спрямовані на управління ризиками шляхом уникнення, зменшення, передачі, збереження або трансформації ризиків, пов’язаних із спектром небезпек, включаючи екстремальні погодні явища та повільні процеси. З огляду на те, що комплексне управління ризиками є досить складним інструментом, представлено рекомендації, які сприяють ширшому дискурсу та практиці щодо комплексне управління ризиками, зосереджуючись на оцінці ризиків і плануванні в контексті зміни клімату. Концептуалізуються ризики з ланцюжками впливу на етапі оцінки ризику та враховуюється системний характер у прийнятті рішень і плануванні.
The concept of risks and hazards assessment in the context of climate change
Руда, М. В. Концепція оцінки ризиків і небезпек у контексті кліматичних змін = The concept of risks and hazards assessment in the context of climate change / М. В. Руда, М. І. Козак, М. М. Паславський // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 2 (500). – С. 386–393.
Keywords: ризик катастроф; адаптація; зміни клімату; оцінка; управління; планування; стійкість; disaster risk; adaptation; climate change; assessment; management; planning; resilience