Розробка і моделювання матричної системи керування випрямлячем з компенсацією коливань напруг мережі - Донченко Віктор Віталійович; Donchenko Viktor (НУК, 2025)
В дипломній роботі розглядається робота транзисторного випрямляча у складі суднової електроенергетичної мережі. Проведено дослідження впливу зміни напруги та частоти мережі на статичні характеристики випрямляча. Синтезовано систему керування за принципом підпорядкованого керування. Запропоновано реалізацію даної системи на базі ПЛІС. Проведено моделювання динаміки транзисторного випрямляча при дії основних збурювальних факторів. Отримані співвідношення, які дозволяють оцінити рівень пульсацій у випрямленій напрузі.
Development and modeling of the matrix control system of the rectifier with compensation of voltage network fluctuations
Донченко, В. В. Розробка і моделювання матричної системи керування випрямлячем з компенсацією коливань напруг мережі = Development and modeling of the matrix control system of the rectifier with compensation of voltage network fluctuations : бакалаврська робота ; спец. 172 ''Телекомунікації та радіотехніка'' / В. В. Донченко ; наук. кер. В. М. Рябенький. – Миколаїв : НУК, 2025. – 79 с.
Keywords: транзисторний випрямляч; суднова електроенергетична мережа; гармонійні спотворення; ШІМ; активний фільтр; коефіцієнт потужності; ПІД-регулятор; FPGA; моделювання MATLAB; якість електроенергії; реактивна потужність; компенсація гармонік; динамічні режими роботи; спектр гармонік; замкнута система керування; перехідні процеси; 172 ''Телекомунікації та радіотехніка''; Transistor rectifier; ship power energy network; harmonic distortion (THD); PWM; active filter; power factor (PF); PID controller; MATLAB simulation; power quality; reactive power; harmonic compensation; dynamic operating modes; harmonic spectrum; closed-loop control system; transient processes