Формування наплавленого валика при напівавтоматичному підводному зварюванню мокрим способом у вертикальному положенні із застосуванням імпульсної подачі електродного дроту - Лебедєв, В. О.; Кражановський, Д. М.; Спіхтаренко, В. В.; Лой, С. А.; Lebedev, Vladimir A.; Krazhanovskyi, Denys N.; Spihtarenko, Vladimir V.; Loi, Serhii A. (My University, 2022)
Виконання зварних швів (горизонтальних та вертикальних) на вертикальній площині у водному середовищі існують завдання з числа невирішених. Основні складнощі: – незадовільне формування зварного шва; наплив і навіть стікання металу; – відсутність достатнього для забезпечення міцності проплавлення металу основи; – додаткові витрати на надання шву експлуатаційних властивостей. У статті розглядаються питання формування зварного шва (наплавленого валика) при проведенні підводного механізованого та автоматичного зварювання мокрим способом з регульованою імпульсною подачею спеціального порошкового електродного дроту. Проведені дослідження щодо визначення ступеня впливу змінних параметрів імпульсного руху електрода на геометричні розміри наплавленого валика дозволили виявити їхню суттєву роль, яка відображена в регресійних моделях та отриманих графіках. Показано, що можливість керування шириною і висотою зварного шва і наплавленого валика, а також глибиною проплавлення при імпульсній подачі електродного дроту забезпечує, в тому числі характеристики міцності так само як і зниження тепло вкладень. Управління геометричними розмірами зварного з’єднання з виявленням їх залежності від параметрів імпульсної подачі є основою для вибору режимів роботи зварювального обладнання з можливістю отримання найбільш прийнятного результату за якістю наплавленого шару та зварного з’єднання у вертикальному положенні. Отримане регресійне рівняння впливу параметрів імпульсної подачі електродного дроту на основні геометричні характеристики шва та побудовані контурні графіки та поверхні відгуку можуть бути використані для практичного опрацювання технологічної картки процесу та налаштування роботи механізму подачі напівавтомата та автомата для підводного зварювання мокрим способом.
Формування наплавленого валика при напівавтоматичному підводному зварюванню мокрим способом у вертикальному положенні із застосуванням імпульсної подачі електродного дроту = Formation of a floated roller in semi-automatic waterware underwater welding in vertical position with application / В. О. Лебедєв, Д. М. Кражановський, В. В. Спіхтаренко, С. А. Лой // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2022. – № 2 (489). – С. 26–34.
Keywords: підводне зварювання; наплавлення; мокрий спосіб; механізований та автоматизований процес; імпульсна подача; вертикальне положення; формування; underwater welding; surfacing; wet method; mechanized and automated process; pulse feed; vertical position; forming