Моделювання кривих потужності промислових вітроелектричних установок заданого типорозміру - Терехов В. Є.; Подгуренко В. С.; Terekhov V. Ye.; Podhurenko V. S. (My University, 2021)
На основі аналізу характеристик потужності (кривих потужності) 66-ти вітроелектричних установок мегаватного класу розроблено математичну модель кривої потужності, яка, на відміну від існуючих моделей, дозволяє визначати характеристики потужності вітроелектричної установки всього лише за двома її основними параметрами: номінальної потужності генератора та діаметром вітроколеса. Доведено, що математичну модель кривої потужності вітроелектричної установки заданого типорозміру, представлену у вигляді поліноміальної кривої, можна наблизити до кривої потужності вітроелектричної установки іншого типорозміру шляхом введення відповідних коефіцієнтів її масштабування по осі Х та Y. За результатами дослідження виявлено існування лінійної залежності між коефіцієнтами масштабування та відповідними значеннями номінальної потужності генератора, діаметром вітроколеса та отримані відповідні рівняння лінійної регресії. Проведений статистичний аналіз результатів моделювання кривих потужності 66-ох вітроелектричних установок потужністю від 2,0 до 3,6 МВт і діаметром вітроколеса від 100 до 140 м показала їхній високий середній коефіцієнт детермінації R2 = 0,995, а стандартне відхилення абсолютної похибки моделювання в цілому збігається з похибкою експериментального визначення кривої потужності. Розроблена математична модель кривої потужності дозволяє швидко та надійно визначити криву потужності вітроелектричної установки заданого типорозміру за умови відсутності її у вільному доступі або для тих вітроелектричних установок, що проектуються.
Modeling of power curves for industrial wind turbines of specified unit size
Терехов, В. Є. Моделювання кривих потужності промислових вітроелектричних установок заданого типорозміру = Modeling of power curves for industrial wind turbines of specified unit size / В. Є. Терехов, В. С. Подгуренко // Проблеми інформатизації та управління. – 2021. – Т. 1, № 65. – С. 83–90. – URL: https://doi.org/10.18372/2073-4751.65.15373.
Keywords: номінальна потужність генератора; діаметр вітроколеса; поліноміальна крива; характеристика потужності; WT generator nameplate capacity; rotor diameter; spline; power curves