Використання систем відеоспостереження для моніторингу впливу автотранспорту на атмосферне повітря - Галактіонов М. С.; Бредун В. І.; Halaktionov Mykola S.; Bredun Viktor I. (My University, 2025)
Метою дослідження є розробка та впровадження системи моніторингу якості повітря в міських умовах із використанням відеоспостереження та відеофіксації для оцінки впливу автотранспорту на атмосферне повітря. Це дозволяє підвищити точність контролю за концентраціями забруднювачів та оптимізувати транспортні потоки з метою зниження викидів шкідливих речовин. Забруднення повітря від автотранспорту є однією з найгостріших екологічних проблем сучасних міст, особливо в густонаселених урбанізованих територіях, таких, як Кривий Ріг. Тому впровадження нових систем моніторингу є актуальним для покращення якості повітря та зниження екологічних ризиків для здоров'я населення. У дослідженні використано комплексний підхід, що включає збір даних за допомогою відеоспостереження, аналіз інтенсивності руху транспорту, класифікацію транспортних засобів за типом і паливом, а також моделювання розповсюдження забруднень із урахуванням метеорологічних умов. Отримані дані оброблялися із застосуванням методів машинного навчання для побудови моделей якості повітря. Використання відеоспостереження дозволяє аналізувати динаміку транспортних потоків у реальному часі, виявляти зони з підвищеною концентрацією забруднювачів та оперативно реагувати на зміни в інтенсивності руху. Крім того, за допомогою відеоаналітики можна точно визначати типи транспортних засобів, їх швидкість і напрямок руху, що дозволяє оцінювати вплив різних категорій транспорту на якість повітря. Результати дослідження показали, що запропонована система дозволяє створювати детальні карти добового та тижневого характеру руху транспорту, виявляти зони підвищених концентрацій забруднювачів та оптимізувати транспортні потоки шляхом перенаправлення руху на менш завантажені ділянки. Це сприяє зниженню викидів діоксиду азоту (NO₂), оксиду вуглецю (CO) та твердих часток у найбільш забруднених районах. Крім того, система виявилася ефективною для організації сучасних систем паркування, що зменшує затори та покращує організацію руху. Наукова новизна дослідження полягає у запропонованому підході до моніторингу якості повітря із використанням даних відеоспостереження для оцінки впливу транспортних потоків на забруднення атмосфери. Застосування методів машинного навчання для аналізу транспортних даних підвищує точність прогнозування змін якості повітря залежно від інтенсивності руху та метеорологічних умов. Практична значимість дослідження полягає у можливості інтеграції системи в міські інформаційні платформи та служби екологічного моніторингу, що дозволить оперативно виявляти перевищення допустимих норм забруднення повітря та приймати ефективні управлінські рішення. Це також сприяє оптимізації транспортних потоків, покращенню організації дорожнього руху та зниженню екологічних ризиків для здоров'я населення.
The use of video surveillance systems for monitoring the impact of motor vehicles on air quality
Галактіонов, М. С. Використання систем відеоспостереження для моніторингу впливу автотранспорту на атмосферне повітря = The use of video surveillance systems for monitoring the impact of motor vehicles on air quality / М. С. Галактіонов, В. І. Бредун // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 1 (499). – С. 178–183.
Keywords: забруднення повітря; відеоспостереження; системи прогнозування; викиди автотранспорту; моніторинг; екологічний вплив; міський трафік; air pollution; video surveillance; forecasting systems; motor vehicle emissions; monitoring; environmental impact; urban traffic