Математична модель щодо прийняття рішень про якість програмних систем, які базуються на штучному інтелекті, та програма для її реалізації - Корнієнко Андрій Михайлович (My University, 2025)
Корнієнко Андрій Михайлович «Математична модель щодо прийняття рішень про якість програмних систем, які базуються на штучному інтелекті, та програма для її реалізації» Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 124 – «Системний аналіз». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2025 р. Обсяг роботи: 107 стор., 22 табл., 8 рис., 22 використаних джерела, 6 додатків. Актуальність теми дослідження. Оцінювання якості програмних систем (ПС), розроблених із застосуванням технологій штучного інтелекту, нині є актуальним і перспективним науковим напрямом. Це пов’язано, з одного боку, із постійною потребою підвищувати ефективність розробки та забезпечувати успішність ПС, а з іншого – зі зростанням ролі інструментів штучного інтелекту у процесі створення ПС. Мета дослідження. Метою є підвищення достовірності оцінювання якості ПС, які базуються на штучному інтелекті, шляхом розробки спеціалізованої математичної моделі. Об’єкт дослідження – це процес оцінювання якості ПС, які базуються на штучному інтелекті Предмет дослідження. Предметом дослідження є математичні моделі для прийняття рішень щодо якості ПС, які базуються на штучному інтелекті, що використовують метрики RFC, CBO, WMC. Методи дослідження. В якості методів дослідження обрано методи регресійного аналізу, математичної статистики та теорії ймовірностей, математичного програмування. Наукова новизна одержаних результатів. Удосконалено математичну модель для прийняття рішень щодо якості ПС, які базуються на штучному інтелекті. На відміну від наявних підходів, запропонована модель враховує інтервали значень метрик таких ПС за рахунок визначення нових параметрів моделі і застосування нормалізуючого перетворення десятковий логарифм для прогнозування метрики RFC на основі метрик CBO та WMC, що забезпечує підвищення достовірності оцінювання якості ПС відповідного класу. Практичне значення одержаних результатів. Розроблено програмну систему для оцінювання метрики RFC та прийняття рішення про якість ПС, які базуються на штучному інтелекті. Апробація результатів досліджень. Результати роботи оприлюднено на VIII Всеукраїнській науково-практичній інтернет конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ» (24 листопада 2025 р., м. Херсон, м. Хмельницький). Публікації. За результатами роботи опубліковано 1 наукову працю – тези VIII Всеукраїнської науково-практичної інтернет конференції студентів, аспірантів та молодих вчених.
Mathematical model for decision-making about the quality of software systems based on artificial intelligence and a software for its implementation
Корнієнко, А. М. Математична модель щодо прийняття рішень про якість програмних систем, які базуються на штучному інтелекті, та програма для її реалізації = Mathematical model for decision-making about the quality of software systems based on artificial intelligence and a software for its implementation : магістерська робота ; спец. 124 ''Системний аналіз'' / А. М. Корнієнко ; наук. кер. Л. О. Латанська. – Миколаїв : НУК, 2025. – 108 с.
Keywords: оцінювання метрики RFC; якість ПС; штучний інтелект; нелінійні регресійні моделі; нормалізуюче перетворення десятковий логарифм.; 124 ''Системний аналіз''; RFC metric evaluation; SS quality; artificial intelligence; nonlinear regression models; normalizing transformation decimal logarithm