Логопедичний супровід школярів із затримкою психічного розвитку в умовах інклюзивного навчання - Крючкова Юлія Іванівна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі висвітлено проблему логопедичного супроводу дітей шкільного віку із затримкою психічного розвитку (ЗПР) в умовах інклюзивного навчання. Здійснено комплексний аналіз психолого-педагогічної літератури щодо особливостей мовленнєвого розвитку дітей із ЗПР, розкрито зміст та структуру логопедичного супроводу як системного міждисциплінарного процесу, що охоплює як корекційно-розвиткову роботу з дитиною, так і методичну підтримку педагогічного колективу та батьків. У другому розділі представлено критеріально-показникову систему діагностики рівня сформованості мовлення дітей із ЗПР та організаційно-методичного забезпечення логопедичного супроводу в інклюзивному освітньому середовищі. Оцінювання здійснювалося за двома критеріями — мовленнєво-корекційним і консультативно-методичним, що дозволило комплексно визначити потреби учнів і команд супроводу. Аналіз результатів констатувального етапу виявив низький рівень сформованості мовленнєвих компонентів у дітей та недостатню системність командної взаємодії й педагогічної підтримки. У третьому розділі розроблено, впроваджено та експериментально перевірено ефективність авторської дидактичної моделі логопедичного супроводу дітей із ЗПР, що включає чотири етапи: проєктувально-планувальний, корекційно-розвитковий, консультативно-методичний та узагальнювально-контрольний. Кожен етап містить цілі, педагогічні умови, зміст, форми й засоби організації логопедичної роботи. Модель передбачає індивідуалізацію маршруту розвитку дитини, послідовне формування мовленнєвих функцій, підвищення професійної компетентності педагогів та залучення батьків до процесу мовленнєвої підтримки. Результати формувального експерименту засвідчили позитивну динаміку у розвитку мовлення дітей експериментальної групи, а також підвищення якості логопедичного супроводу через ефективну взаємодію між учасниками команди. Отримані дані підтверджують доцільність упровадження запропонованої моделі в практику інклюзивного навчання.
Speech therapy support for students with delayed mental development in inclusive education settings
Крючкова Ю.І. Логопедичний супровід школярів із затримкою психічного розвитку в умовах інклюзивного навчання = Speech therapy support for students with delayed mental development in inclusive education settings : магістерська кваліфікаційна робота ; спец. 016 Спеціальна освіта / Ю.І. Крючкова ; наук. кер. К.А. Шапочка. – Миколаїв : НУК, 2025. – 125 с.
Keywords: затримка психічного розвитку; логопедичний супровід; інклюзивна освіта; мовленнєвий розвиток; дидактична модель; спеціальна освіта; міждисциплінарна взаємодія; delayed mental development; speech therapy support; inclusive education; speech development; didactic model; special education; interdisciplinary cooperation