Комплексне дослідження сучасних тенденцій "зеленого" судноплавства - Яглицький, Ю. К.; Yahlytskyi, Yu. K. (My University, 2022)
У наш час екологічні стандарти для суден стають дедалі жорсткішими, тому судноплавна галузь, яка є одним із перспективних засобів транспортування, що забезпечує більшу частину світової торгівлі, також відчуває суспільний тиск через необхідність удосконалення своєї роботи та вжиття заходів для зниження забруднень. Новітньою тенденцією в судноплавстві є так зване "зелене судноплавство" – комплекс технологічних інновацій, який привів до розроблення суден, обладнання та пального, які більш безпечні екологічно. Метою дослідження є аналіз можливостей застосування нових матеріалів, підвищення рівня енергоефективності судна, використання сучасних ефективних енергозберігаючих технологій у процесі створення суден, удосконалення енергоустановок судна, які відповідають новим вимогам екологічних стандартів і зменшують обсяг шкідливих викидів, розроблення екологічного та альтернативних видів палива, створення "екосуден". Результати. Розглянуті й досліджені основні напрями вирішення екологічних проблем у судноплавстві, які спрямовані на зменшення небажаних антропогенних змін навколишнього середовища. Висновки. У результаті проведеного дослідження обґрунтовано раціональність проведення розробок із таких питань: створення та класифікації нових матеріалів і технологій із використання композитів для корпусів суден, а також як багатофункціональних теплозвукоізоляційних матеріалів і покриттів; оптимізації обводів корпусів зі зміною дизайну та конструктивних особливостей судна; використання енергії вітру для підвищення рівня енергоефективності судна; удосконалення наявного досвіду у сфері розроблення й використання екологічного та альтернативних видів палива, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище викидів із суден, а також побудови "екосуден" за принципами "зеленої логістики", яка дає можливість скоротити відходи й забруднення на всьому ланцюжку виробництва та поставок.
Яглицький, Ю. К. Комплексне дослідження сучасних тенденцій "зеленого" судноплавства = Comprehensive study of current trends in "green" shipping / Ю. К. Яглицький // Розвиток транспорту. – Одеса : ОНМУ, 2022. – № 1 (12). – С. 105–117.
Keywords: "зелене судноплавство"; композитні матеріали; оптимізація обводів суден; енергія вітру; альтернативні види палива; шкідливі викиди; екологічні стандарти; проєкти "екосуден"; "green navigation"; composite materials; optimization of ship contours; wind energy; alternative fuels; harmful emissions; environmental standard; "ecovessels" projects