Правове регулювання екологічних ризиків у промисловості: досвід України та міжнародна практика - Зубрицька Ю. Д. (My University, 2025)
Зубрицька Ю. Д. Правове регулювання екологічних ризиків у промисловості: досвід України та міжнародна практика – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню досвіду України та міжнародної практики правового регулювання екологічних ризиків у промисловості. У першому розділі «Теоретико-правові основи регулювання екологічних ризиків» розкрито поняття та класифікацію екологічних ризиків у промисловості. Проаналізовано принципи сталого розвитку як основу правового регулювання. У другому розділі «Правове регулювання екологічних ризиків у промисловості України» проаналізовано законодавство України у сфері екологічного захисту. Детально розглянуто екологічні стандарти та їх впровадження у промисловості. Проаналізовано роль державних органів у забезпеченні екологічної безпеки. Третій розділ «Шляхи вдосконалення правового регулювання екологічних ризиків в Україні» присвячений аналізу досвіду Європейського Союзу у сфері екологічного регулювання. Охарактеризовано механізми контролю за дотриманням екологічних стандартів у промисловості. Обґрунтовано роль громадянського суспільства та бізнесу у зниженні екологічних ризиків. З’ясовано перспективи гармонізації українського законодавства з міжнародними стандартами. У Висновках підведено підсумки та констатовано, що екологічні ризики у промисловості становлять одну з найбільш актуальних проблем сучасного суспільства. Інтенсивний розвиток промислового виробництва, з одного боку, сприяє економічному зростанню, а з іншого – створює серйозні загрози для довкілля та здоров’я населення. У зв’язку з цим правове регулювання екологічних ризиків набуває особливого значення як на національному, так і на міжнародному рівнях. Правове регулювання екологічних ризиків у промисловості є важливим інструментом забезпечення сталого розвитку та захисту навколишнього середовища. Україна має значний потенціал для вдосконалення цієї сфери через адаптацію найкращих міжнародних практик і посилення внутрішніх механізмів контролю та відповідальності. Лише за умови ефективної взаємодії держави, бізнесу та громадськості можливо досягти високого рівня екологічної безпеки та забезпечити гармонійний розвиток суспільства й економіки.
Зубрицька, Ю. Д. Правове регулювання екологічних ризиків у промисловості: досвід України та міжнародна практика : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / Ю. Д. Зубрицька ; наук. кер. І. М. Дмитрук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 75 с.
Keywords: екологія; екологічні ризики; промисловість; громадянське суспільство; охорона природи; контроль; моніторинг; європейські і міжнародні стандарти; правове регулювання; 081 ''Право''