Детермінанти інфляційних процесів та антиінфляційні інструменти в умовах глобальних ризиків - Мігай Наталя Борисівна; Mihai Natalia (My University, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз детермінант інфляційних процесів в Україні в умовах глобальних ризиків на різних етапах розвитку вітчизняної економіки. Визначено, що основними чинниками інфляції в таких умовах є шоки пропозиції, девальвація національної валюти та дефіцит бюджету. Обґрунтовано необхідність застосування диференційованого підходу до антиінфляційної політики, що поєднує монетарні, фіскальні та регуляторні інструменти. Визначено, що жорстка монетарна політика та скорочення бюджетного дефіциту є ключовими для стримування попиту. Водночас, наголошено на важливості прямого регулювання (граничні ціни, імпортні обмеження) для мінімізації імпортованої інфляції та протидії монопольному ціноутворенню з боку вітчизняних товаровиробників. Результати дослідження формують підґрунтя для розробки ефективної стратегії макроекономічної стабілізації в умовах підвищеної невизначеності.
Determinants of inflationary processes and anti-inflationary instruments in the context of global risks
Мігай, Н. Б. Детермінанти інфляційних процесів та антиінфляційні інструменти в умовах глобальних ризиків = Determinants of inflationary processes and anti-inflationary instruments in the context of global risks / Н. Б. Мігай // Вчені записки ТНУ ім. В. І. Вернадського. Сер. Економіка і управління. – Київ, 2025. – Т. 36 (75), № 4. – С. 13–19.
Keywords: інфляція; інфляційних процес; детермінанти інфляційних процесів; глобальні ризики; антиінфляційні інструменти; inflation; inflationary process; determinants of inflationary processes; global risks; anti-inflationary instruments