Сучасні особливості реалізації соціальної політики ЄС - Гладков Н. О.; Hladkov N.О. (My University, 2023)
Гладков Н. О. Сучасні особливості реалізації соціальної політики ЄС – кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «бакалавр». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, м. Миколаїв, 2023. У роботі висвітлено соціальну політику ЄС на комунітарному рівні, окреслено функції та розглянуто механізм реалізації соціальної політики ЄС. Проведений у роботі аналіз змісту і напрямів еволюції та генезису соціальної політики ЄС доводить, що нині фактично склалася європейська соціальна модель, яка увібрала в себе кращі досягнення національних моделей соціальної державності і функціонує на основі розвинутого соціального права ЄС. У ході дослідження викладено міркування щодо майбутнього європейської соціальної моделі, а саме: розглянуто принципи, на яких будується така модель зараз, а також проблеми, що виникають, та реформи які потрібно запровадити для їхнього вирішення. Внаслідок проведеного аналізу зовнішнього виміру соціальної політики ЄС та проблем розширення встановлено такі виклики для ЄС як різниця в рівнях життя країн Євросоюзу та нових країн-членів, погроза стабільності, втрата підтримки населення через необхідність фінансування нових країн-членів. Визначено соціальні проблеми в контексті відносин ЄС та України, такі як: нерозвинена економіка, недостатність реформ, потреба гармонізації законодавства з ЄС, високий рівень корупції, Україна як плацдарм для мігрантів, можливість масової міграції українців в ЄС. Проаналізовано як Україна вирішує ці проблеми, а також дано рекомендації в частині їх ефективного розв’язання, що, як наслідок, призведе до успішної інтеграції України в Європейський Союз.
Modern features of EU social policy implementation
Гладков, Н. О. Сучасні особливості реалізації соціальної політики ЄС = Modern features of EU social policy implementation : бакалаврська робота ; спец. 051 "Економіка" / Н. О. Гладков ; наук. кер. Л. Ю. Вдовиченко. – Миколаїв : НУК, 2023. – 73 с.