Нелінійна регресійна модель для оцінювання часу розробки Java-застосунків для платформи midrange та створення програми для її реалізації - Фаріонова, Т. А.; Farionova, T. A. (My University, 2021)
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти магістр зі спеціальності 121 – "Інженерія програмного забезпечення" (ОП "Інженерія програмного забезпечення"). Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2021 р. Обсяг роботи: 133 стор., 14 табл., 28 рис., 46 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми роботи: За статистикою біля 30% програмних проєктів мають труднощі з реалізацією (не вкладаються в бюджет, виходять з порушенням часових обмежень, або неналежної якості). Програмні проєкти для платформи midrange характеризуються своїм значним розміром, великою кількістю компонентів та спеціальними вимогами до надійності. За статистичними даними компанії ISBSG, частка ПЗ для платформи midrange, основною мовою розробки якого є Java, складає приблизно 25%. Тому достовірне оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для цієї платформи є актуальною задачею та представляє науково-практичний інтерес. Мета та завдання дослідження. Метою є підвищення достовірності оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для платформи midrange за рахунок побудови нелінійної регресійної моделі. Завдання дослідження: 1. Провести аналіз існуючих методів та моделей оцінювання тривалості програмних проектів. 2. Побудувати нелінійну регресійну модель тривалості розробки Java-застосунків для платформи midrange в залежності від трудомісткості, шляхом побудови рівняння нелінійної регресії, рівняння границь довірчого інтервалу та рівняння границь інтервалу прогнозування нелінійної регресії для тривалості розробки Java-застосунків для платформи. 3. На основі удосконалених моделей розробити програмне забезпечення для оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для платформи. Об'єктом дослідження є процес оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для платформи midrange. Предметом дослідження є математичні моделі для оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для платформи midrange. Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань в роботі були застосовані методи теорії ймовірностей, математичної статистики, регресійного аналізу. Наукова новизна одержаних результатів. Отримала подальший розвиток модель ISBSG для оцінювання часу розробки застосунків для платформи midrange в залежності від трудомісткості їх розробки за рахунок створення нелінійної регресійної моделі для Java-застосунків, яка побудована з урахуванням викидів. Це дозволяє підвищити достовірність оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для платформи midrange. Практичне значення одержаних результатів. Розроблене програму для оцінювання тривалості розробки Java-застосунків для платформи midrange, на мові Java, що дозволяє скоротити час відповідного оцінювання, забезпечує зберігання результатів оцінювання, а також надає користувачу швидкий доступ до результатів попередніх оцінювань.
Фаріонова, Т. А. Нелінійна регресійна модель для оцінювання часу розробки Java-застосунків для платформи midrange та створення програми для її реалізації = A nonlinear regression model for estimating the development duration of Java applications for the midrange platform and creating the software for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 "Інженерія програмного забезпечення" / Т. А. Фаріонова ; наук. кер. С. Б. Приходько. – Миколаїв : НУК, 2021. – 134 с.
Keywords: трудомісткість; тривалість розробки програмного забезпечення; нелінійна регресія; регресійна модель; платформа midrange; 121 "Інженерія програмного забезпечення"; effort; duration of software development; nonlinear regression; regression model; Java application; midrange platform